Glädjefnatt på kazakiska börsen

Fonder Börsen i Kazakstan stiger med 12 procent efter att landet har skrivit ned sin valuta 19 procent. Devalveringen är positiv för landets många råvaruexportörer, men negativ för Telias delägda Kcell.

Den senaste tiden har valutorna i många tillväxtmarknadsländer fallit kraftigt. Den ryska rubeln har tappat nästan 20 procent mot den amerikanska dollarn. Samtidigt har den Kazakstanska tengen inte tappat lika mycket, utan har stärkts mot den ryska rubeln.

"Den relativt starka tengen har gjort att Kazakstan har tappat i konkurrenskraft mot Ryssland och andra länder. Devalveringen ska ses som ett sätt att återställa landets konkurrenskraft", säger Jens Alverö, förvaltare av Gustavia Kazakstan/Centralasien.

Gustavia Kazakstan/Centralasien är den fond som har störst andel investerat i Kazakstanska aktier, cirka 50 procent av fondens kapital.

Men den absoluta majoriteten av fondens innehav är noterade och handlas på internationella börser i amerikanska dollar. Så de påverkas inte direkt av landets devalvering.

Dessutom är de många av de internationellt noterade bolagen stora råvaruexportörer med intäkter i dollar och kostnader i tenge. Resultatet av devalveringen är därför rena turbon för dem.

Två av fondens stora innehav är noterade i London och har stigit med 25 procent.

Däremot påverkas inhemska bolag mer negativt av devalveringen. Ett sådant är telekombolaget, Kcell, som faller med cirka 10 procent på Londonbörsen. Teliasonera är ett av bolagets största ägare.

Börsen i Kazakstan jublar också över devalveringen och stiger med 12 procent. Det är framför allt exportinriktade bolag som stiger, då två tredjedelar av landets ekonomi utgörs av export.

"Kortsiktigt blir det osäkert och turbulent, men på sikt kommer devalveringen att gynna Kazakstan", säger Jens Alverö.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -