Högre risk i ny Spiltanfond

Fonder Spiltan Fonder lanserar en högräntefond. Avkastningsmålet ligger på cirka 5 procent per år och ska uppnås genom att investera i obligationer med olika löptider men också i konvertibler och preferensaktier.

På hösten 2007 startade Spiltan Räntefond Sverige. Det är en kort svensk räntefond som har presterat riktigt bra under åren. De som läser Placeras rekommendationer vet att det är en av våra favoriter bland lågriskfonderna.

Nu följer bolaget upp succéfonden med en ny räntefond. Den har fått namnet Spiltan Högräntefond och ska förhoppningsvis ge högre avkastning än Spiltan Räntefond Sverige. Målet ligger på 4 till 6 procent per år, jämfört med 2 till 3 procent som är målet med Spiltan Räntefond Sverige.

Den högre avkastningen ska genereras genom att den nya fonden ska ta högre risk, men den kommer fortfarande att vara en lågriskfond i jämförelse med aktiefonder.

Spiltan Högräntefond kan placera i hela Norden och kommer att fokusera på företagsobligationer och företagskrediter som är namnet på korta räntebärande värdepapper utgivna av företag med löptider mellan 0 och tio år. Den kan också investera i värdepapper utgivna av staten, både lång och korta.

Men till skillnad från andra liknande fonder kan Spiltan Högräntefond krydda fonden med investeringar i konvertibler och preferensaktier också, dock högst 10 procent av fondens tillgångar.

Placera tycker att kryddinvesteringarna är bra. Spiltan är duktig på bolagsanalys och genom att lägga till konvertibler och preferensaktier som bolagen ger ut i analysen kan de identifiera fel- och undervärderade placeringsmöjligheter.

Avgiften i den nya fonden ligger på 0,75 procent per år. Det är klart högre än priset för Spiltan Räntefond Sverige, 0,10 procent, men lägre än de flesta andra företagsobligationsfonderna på marknaden.

Placera har höga förväntningar på den nya fonden. Spiltan har lyckats väl med sin övriga förvaltning och Lars Lönnquist som styr över Spiltan Högräntefond har nästan 30 års erfarenhet av förvaltning. Spiltan har också gjort sig känt för att vara långsiktig och lite tråkig i sin förvaltning, något som borgar för goda förvaltningsresultat.

Någon rekommendation vågar vi oss inte på utan väntar med det tills Lars Lönnquist har visat vad han och fonden går för.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -