Köpvärda aktier i maj

Aktietips Förra månadens ökade geopolitiska och makroekonomiska oro har mattats. Bättre konjunktursignaler och framtidsutsikter bland börsbolagen gör att vi blir mer offensiva.

Nu när rapportperioden har kommit igång på allvar ser vi att många börsbolag andas allt mer optimism i sina framåtblickande kommentarer. Samtidigt håller konjunkturåterhämtningen i Europa i sig, trots oron i Ukraina.

Vi gör en förändring på listan över tio köpvärda aktier. Axis, som säljer nätverksvideoutrustning, ersätter VRG som säljer skor, reseeffekter och accessoarer.

Vi tog in VRG på listan inför januari månad på förväntningar om att hushållens större disponibla inkomst tillsammans med bolagets expansionsplan skulle var den perfekta matchen inför 2014. Sedan dess har kursen gått ned 20 procent och det är bara att bita i det sura äppleet och konstatera att det var en felsatsning.

Ersättaren Axis är ett klassiskt tillväxtföretag som verkar i en bransch med strukturellt hög tillväxt.

De tio aktier vi rekommenderade inför april månad steg i snitt 1,8 procent fram till och med fredag eftermiddag. Det kan jämföras med börsens breda totalindex som under samma period steg 2,9 procent.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i april:

Axis: Vi ser kursnedgången som följde på vinstvarningen i början av månaden som ett bra köpläge. Bolagets resultat svänger kraftigt mellan kvartalen men så länge den underliggande tillväxten håller i sig är det en långsiktigt attraktiv aktie.

Hemfosa: Nyligen börsnoterat fastighetsbolag med uttalad fokus på köp och försäljningar. En rutinerad ledning och attraktiv värdering.

NCC: Bolagets egen projektutveckling blir en allt viktigare motor i vinstutvecklingen. Bättre konjunktur talar för fortsatt god vinstutveckling.

Avega: Den som letar lite mer ”spännande” utdelningsaktier med tillväxtprofil bör titta på it-konsulten Avega där ledningens utsikter inför 2014 var optimistiska i bokslutet. Hög rörelserisk kompenseras av låg finansiell risk.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant. Fotbolls-VM i sommar är normalt bra för spelboalgen.

Gunnebo: Säkerhetskoncernen Gunnebo fortsätter att växa utanför Europa och har fått ordning på förlusthären Safepay. Det ger förutsättningar för bättre lönsamhet framöver. Den låga värderingen ger bra kursutrymme uppåt om vändningen bekräftas.

SEB: Bankens bokslut var stark och första kvartalets rapport bekräftar utvecklingen. SEB är den bank som kanske mest gynnas av fortsatt konjunkturförbättring.

Swedbank: Bankens höga utdelning, och förväntningar om att den ska förbli hög, talar för aktien.Vår senaste analys hittar du här.

Hennes & Mauritz: Den bättre Europakonjunkturen i kombination med bolagets investeringar i nya butiker och näthandel talar för en fortsatt god utveckling.

Doro: Tillväxtföretagets relativt svaga bokslut säger lite om de underliggande framtidsutsikterna. Vi ser fortsatt ljust på framtiden för smarta telefoner och annan avancerad utrustning för främst äldre.

Våra tips tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för aktierna på novemberlistan.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i maj. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 203,90 -
Köp 106,25 -
NCC B Köp 221,30 -
Köp 24,40 -
Betsson B Köp 233,50 -
Köp 37,00 -
SEB A Köp 88,55 -
Swedbank A Köp 167,90 -
Hennes & Mauritz B Köp 275,20 -
DORO Köp 42,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -