Köpvärda fonder i maj

Fondtips Rapportsäsongen har kommit halvvägs och börserna vet inte riktigt vilken fot de ska stå på. Vissa hävdar att glaset är haltomt vi tycker det är halvfullt. Låg inflation och underliggande tillväxt borde vara gynnsamt för aktiefonder.

Hittills har finansmarknaden tagit Rysslands annektering av Krim och krisen i Ukraina med relativt lugn. Om inte situationen eskalerar tror Placera att lugnet kommer fortsätta, men osvuret är bäst. I dagsläget är det få på finansmarknaden tror att det kommer att bli en militär konflikt mellan väst och öst, utan att det stannar vid ekonomiskt krig. Men även det är oroväckande för vi vet inte vad det kommer att innebära.

Just nu riktas alla blickar mot bolagens kvartalsrapporter som har börjat strömma in. Det har varit högst blandade reaktioner på dem. Många har överraskat på positivt som Husqvarna och Electrolux, men vi har också sett besvikelser, till exempel SAAB och Cloetta.

Placera ser relativt ljust på den underliggande konjunkturutvecklingen. Från Tyskland och euroområdet har det kommit bättre siffror vilket borde stimulera aktiemarknaderna. Marknaden har också stora förväntningar på ECB och förväntar sig de uttalade stimulanspaketet blir verklighet. Banken behöver göra något åt den låga inflationen.

Samma sak är det i Sverige. Riksbanken måste göra något åt den låga inflationen och ytterligare räntesänkningar ligger i korten. Även det borde stimulera aktiemarknaden.

Sammantaget anser Placera att marknadsklimatet som lite mer positivt ut nu än för en månad sedan. Det är med den bakgrunden som vi sätter samman vår lista över köpvärda fonder inför april.

Inför maj gör vi två förändringar, en bland medelriskfonderna och en bland lågriskfonderna. Vi tar in Brummer Multi-Strategy 2XL som ett bra alternativ bland medelriskfonderna. Det blir Danske Invest Horisont Försiktig som får stryka på foten denna gång. Vi tar in Atlant Explora bland lågriskfonderna på bekostnad av systerfonden Atlant Stability.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Schroder ISF QEP Global Quality A: Många bäckar små har varit ett framgångsrecept för den här fonden. Placera rekommenderar köp. Läs hela analysen här.

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs mer här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Öhman Penningmarknadsfond: hör till de allra billigaste korta svenska räntefonderna, avgiften ligger på endast 0,1 procent per år. Fonden hör också till de med minst risk, anledningen är att den främst investerar i värdepapper utgivna av svenska staten och bostadsinstitut. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Vill du se hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i november, läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 905,58 -
Schroder ISF QEP Glbl Qual A Acc USD Köp 836,71 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 881,60 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 211,85 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 520,72 -
AMF Balansfond Köp 202,79 -
Cliens Mixfond B Köp 1 934,24 -
Öhman Kort Ränta A Köp 98,03 -
Köp 1 643,45 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 113,86 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -