Ny gränsfond från Tundra

Fonder På måndag startar Sveriges första vietnamesiska aktiefond. Enligt Tundra, som står bakom fonden, är risken mycket hög och en investering i fonden bör ske på minst tio års sikt.

Tundra Fonder har gjort sig känt för att starta fonder som investerar på gränsmarknaderna, länder som inte ännu räknas som tillväxtmarknader. Bolagets ena fond, Tundra Pakistan, har gått som tåget och stigit med över 100 procent sedan starten på hösten 2011.

Starten för Tundra Pakistan varit ett lyckokast och rönt stort intresse i media under åren. Under åren har Tundra fonder lanserat sex fonder och nu är den sjunde på gång, en vietnamesisk aktiefond.

Det blir Skandinaviens första aktivt förvaltade aktiefond med inriktning mot den vietnamesiska aktiemarknaden. Vietnam är minst sagt ett spännande land med stora möjligheter. Men också stora risker.

Med 90 miljoner människor, en snittålder på 28,5 år och lönekostnader på en en tredjedel av Kinas är landet på väg att bli ett nytt tungt tillverkningscentrum i Asien. Det är ett viktigt steg mot ökad framtida välfärd som flera andra asiatiska ekonomier tidigare tagit.

Enligt Tundra är Vietnamns aktiemarknad, trots restriktioner kring utländskt ägande, en av de mest likvida av världens gränsmarknader. Landet har uttryckt en intention att gradvis öppna aktiemarknaden ytterligare för utländska investerare.

Placera manar dock fondsparare till försiktighet eftersom risken är stor.

"Som alla gränsmarknader är risken mycket hög och endast investerare med en investeringshorisont på minst tio år bör investera i fonden", skriver Tundra på sin hemsida.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -