Etrion vill expandera

Solenergi Solenergibolaget Etrion studerar möjligheterna att ge sig in på en fjärde marknad, efter dagens Italien, Chile och Japan. Närmast till hands ligger Mexiko eller Brasilien.

Det säger vd Marco Northland till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju i samband med Paretos naturresursdag.

"Vi letar alltid efter nya möjligheter och i Mexiko har regeringen presenterat en ny regleringsstruktur. Det finns dock mycket som behöver klargöras innan några investeringsbeslut kan fattas", säger han.

Ett annat land som kan bli intressant är Brasilien.

"En ny energipolicy är på plats i landet och kontrakt kommer att erbjudas marknaden i slutet av året. Vi undersöker om det finns någon partner som vi skulle kunna göra gemensam sak med", säger Marco Northland.

En eventuell expansion till någon eller båda marknaderna skulle i så fall inledas med ett mer aktivt arbete i början av 2015, enligt vd:n.

Etrion har för närvarande installerad kapacitet om 60 megawatt, med planer på upp till 240 megawatt de närmaste åren. Pipelinen är stor både i Chile och Japan.

"Vårt samarbete med Hitachi i Japan har fungerat utomordentligt väl. Vi räknar med att fortsätta arbeta tillsammans och när de första avtalen nu är tecknade hoppas vi kunna duplicera dem snabbare", säger Marco Northland.

De sista bitarna av finansieringsavtalen i Japan bedöms falla på plats i slutet av juli.

"Det blir i så fall första gången som ett utländskt bolag får så kallade nonrecourse-lån, lån med bara anläggningen i fråga som säkerhet, för ett solenergiprojekt", säger Marco Northland.

Även samarbetet med franska Total i Chile har utvecklats väl och bör kunna replikeras i nya projekt, menar Etrionchefen.

Den anläggning som gått under namnet Aguas Blancas 1 i Chile, och som tidigare lagts på is sedan expansionen av ett jodgruvprojekt skjutits upp, lever fortfarande, säger Marco Northland vidare.

"Jodmarknaden har återhämtat sig något och vår kund tror på en ytterligare återhämtning. Jag hoppas att vi ska vara i gång igen i början av nästa år."

Någon oro för att andra gruvprojekt ska försenas eller avbrytas och därmed leda till lägre efterfrågan på den energi Etrion producerar, visar Marco Northland inte.

"Flera gruvprojekt i Chile har försenats, det vet vi redan. Vi ser dock inga problem att sälja den elektricitet som kommer att produceras av anläggningarna i vår pipeline", säger han.

Hur bolaget ska växa på lite längre sikt är en öppen fråga. Både fortsatt organisk tillväxt och större strukturaffärer är möjliga vägar att gå.

"En snabbare tillväxt skulle gynna oss och vi överväger flera alternativ. Det finns väldigt få globala solenergibolag av vår typ. Kanske skulle vi kunna passa någon som letar efter just global exponering, eller någon som är mer upstream och letar efter vår downstream-exponering", säger Etrionchefen.

För närvarande är förutsättningarna för bolaget generellt goda, menar Marco Northland.

"Vi genomförde en obligationsemission i våras och kan nu helt koncentrera oss på våra projekt. Kostnaderna sjunker överlag, räntorna är låga och vi har mycket starka partners", säger Etrions vd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -