Rusta ratar börsen

Börs Rusta, som är en konkurrent till Clas Ohlson, skjuter upp sina noteringsplaner minst två år.

Clas Ohlson-konkurrenten Rusta, som hösten 2011 sade till Dagens Handel och Nyhetsbyrån Direkt att de siktade på börsnotering 2014, skjuter upp detta till tidigast 2016.

Det säger Cecilia Gärdestad, presstalesperson på Rusta, till Direkt på måndagen.

"Rusta kommer att gå in i Norge i oktober, med fem planerade varuhus i år. Det blir vår första utlandsetablering, och det är fokus på det nu, så börsnotering kommer inte att bli aktuellt under 2014-2015, utan det är något som kommer att ske längre fram", säger hon, utan att våga ge något mer exakt besked än så.

Tillväxtplanen är att fortsätta växa med nuvarande takt, ungefär ett nyöppnat varuhus per månad, fram till ett tänkt tak på cirka 100 svenska varuhus om cirka två år. På tisdagen öppnar kedjans varuhus nummer 74 i Botkyrka utanför Stockholm, en etablering som blir Rustas tolfte i Stockholmsregionen.

Cecilia Gärdestad beskriver det som att tillväxt för närvarande är fokus framför både lönsamhet och börsnotering.

Omsättningen kommer under innevarande räkenskapsår, som är brutet och snart stänger, att överstiga 3 miljarder kronor, efter att i fjol ha nått 2,7 miljarder kronor. Och tillväxten är kraftig även i jämförbara butiker för kedjan, som alltså får fler och fler varuhus.

"Vi satsar väldigt hårt på att bygga upp varuhusnätet", sammanfattar presschefen, och nämner att även flytten till det nya lagret från de två nuvarande i Småland kommer att kräva resurser.

Det centrallager som ska byggas utanför Norrköping - med Lindabmaterial, av byggbolaget Nifab - ska enligt Lindabs pressmeddelande på tisdagen bli färdigt till våren.

De två Rusta-grundarna Bengt-Olov Forssell och Anders Forsgren är alltjämt huvudägare, och tillbringar tisdagen utanför Norrköping med att gräva symboliskt (de tar "det första spadtaget") för detta lager.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -