Köpvärda fonder i september

Fondtips Krisen i Ukraina och oroligheterna i mellanöstern tilltar. Tillväxten i Europa ser sämre ut än på länge men allt pekar på att ECB ökar sina stimulanser vilket är positivt för aktier.

Det går inte Europas väg. Den ekonomiska aktiviteten i regionen vill inte ta fart som de styrande har hoppats på. En anledning är de ekonomiska sanktioner som Europa och USA har infört mot Ryssland för landets inblandning i Ukraina. Det ser ut som om de börjar påverka den europeiska ekonomin.

Det var det sista Europa behöver just nu. Den ekonomiska tillväxten har sett ut att vara på rätt väg. Men nu har tillväxten bromsats upp igen. Risken att regionen går in i recession har ökat den senaste tiden. Inflationen är nära noll och marknadsräntorna har krupit nedåt den senaste tiden.

Inte heller i Sverige vill inflationen ta fart, snarare tvärt om. I Sverige spås Riksbanken sänka sin styrränta ytterligare under hösten. I Europa förväntar sig investerarna att centralbanken kommer ösa på med kraftiga stimulanser under hösten. Det går inte att komma ifrån att vi kommer allt närmre ett Japan-scenario med lång och utdragen obefintlig tillväxt, rekordlåg inflation räntor och nära på obefintliga räntor.

I det kortare perspektivet är det läge för aktiefonder som gynnas av ökade stimulanser från centralbankerna framför allt nu när räntan är rekordlåg. I detta marknadsklimat är alternativen till aktier få. Men risken har ökat. Investerarna kommer antagligen att kastas mellan hopp och förtvivlan under hösten, vilket innebär att kurserna kan komma att åka berg-och-dalbana.

För svenskt vidkommande står vi också inför valet. Idag talar opinionsmätningarna för ett regeringsskifte. Men det kan mycket väl bli en svag majoritet och till och med minoritetsregering som tar över. I det medellånga perspektivet påverkas inte aktiemarknaden speciellt mycket av det, men antagligen mer på längre sikt.

Inför september gör vi därför inga förändringar i vår lista över rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här..

Kryddfonder

Skagen Kon-Tiki: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här.

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. . Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs även här hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i mars.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -