Löfven sätter jobben främst

Politik Sverige är i ett allvarligt läge med en arbetslöshet som bitit sig fast och skolresultat som minskar. Nu krävs det ett gemensamt ansvar. Det sa Stefan Löfven i sin regeringsförklaring på fredagen.

"Ett tydligt sysselsättningsmål ska styra den ekonomiska politiken. Antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka så mycket att Sverige når lägst arbetslöshet i EU år 2020", sade han.

Stefan Löfven sade att den nya regeringen ärver ett bekymmersamt statsfinansiellt läge, med underskott som har vuxit åt efter år trots att konjunkturen stärkts.

"Underskotten ska steg för steg pressas tillbaka så att Sverige håller sig inom det finanspolitiska ramverket. Prioriteringar kommer att bli nödvändiga", sade han.

Konkurrenskraften ska stärkas och en statlig investeringsplan tas fram där investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning ska öka.

Den nya regeringens mål är att minst 250 000 nya bostäder ska byggas till 2020. Upprustning och utbyggnad av järnvägsnätet och investeringar i strategiska infrastrukturprojekt kommer att prioriteras.

Vidare ska en 90-dagarsgaranti införas för arbetslösa ungdomar, arbetsförmedlingen reformeras i grunden, fas 3 avskaffas, taket i a-kassan höjas och det ska även taket i sjukförsäkringen samtidigt som den bortre gränsen i sjukpenningen slopas.

När det gäller vinster i välfärden sade Stefan Löfven att privata alternativ i välfärden inte ska kunna göra vinst genom lägre bemanning och en lagstiftning mot försäljningar till underspris ska tas fram.

Han sade också att jämställdheten ska ges större tyngd i den nya regeringen och att ett klimatpolitiskt ramverk ska införas.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -