Lägre avgifter triggar till köp

Analys En allt tuffare konkurrens bland fondbolagen syns nu i att avgifterna sänks, vilket gynnar fondspararna. Swedbank Robur är först ut och Placera hoppas att fler följer efter.

Swedbank Robur går i bräschen bland storbankerna och blir riktigt kundvänlig när de sänker avgifterna på en rad indexfonder. I en fondanalys i slutet av oktober, läs mer här, kritiserade Placera fondbolagen för att inte anpassa avgifterna i sina korta räntefonder till ränteläget.

Fondspararna har nu blivit bönhörda då Swedbank Robur sänker avgiften i sin korta svenska räntefond, Swedbank Robur Penningmarknadsfond från 0,4 procent till 0,1 procent. Motivet är som hämtat från Placeras analys.

”Vi har ett mycket lågt ränteläge just nu, och det kommer bestå en lång tid framöver. De kunder som i den marknaden söker en placering med låg risk behöver en kort räntefond som är lågt prissatt. Det behövs framförallt till de kunder som sparar i de skal där sparkonto inte är tillgängligt”, säger David Vallin, chef för Affärs- & Produktutveckling.

Placera är tycker självklart att avgiftssänkningen är bra och hoppas att fler av storbankerna följer efter. Någon köprekommendation blir det dock inte. Det finns fortfarande andra korta räntefonder som har samma låga avgift och en mer flexibel inriktning som borgar för högre avkastning. Swedbank Robur Penningmarkandsfond placerar en alltför stor del i statspapper som ger usel avkastning.

Men det finns andra anledningar att fördjupa sig i Swedbank Roburs fonder. Bolaget har sänkt sina avgifter i fem indexfonder. Det gäller USA, Europa, Asien, Sverige och Mix Sverige som numer bara kostar 0,2 procent jämfört med 0,42 till 0,72 procent tidigare.

Nu har bolaget på allvar blivit en rejäl konkurrent till andra fondbolag och indexspararnas gunst.

Swedbank Robur Indexfond Sverige följer det bredare indexet, OMXBX, vilket ger en exponering mot de cirka 80 största och mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Det är samma inriktning som SPP Aktiefond Sverige som också kostar 0,2 procent i avgift och Nordnet Superfonden Sverige som är gratis. Valet mellan fonderna beror till största del på vilken plattform man är kund. Alla fonder finns inte på alla plattformar. Men Placera tycker att Swedbank Roburs omställning till att vara så kundorienterade förtjänar en köprekommendation för de som önskar en bred och billig exponering.

Huruvida de är att föredra den andra gratisfonden, Avanza Zero som bara följer de 30 största bolagen, är en  fråga om plattform och riskbenägenhet. Småbolagen tenderar att gå starkare under vissa perioder men de faller också tyngre under dåliga perioder. Historiskt sett har det dock varit lönsamt att ta på sig den högre risken.

Efter avgiftssänkningen ligger Swedbank Robur Indexfond Europa på samma nivå som SPP Aktiefond Europa, lägst i klassen. Båda investerar brett i Europa med målet att följa utvecklingen för MSCI Europe index vilket speglar aktiemarknaden i 16 europeiska länder. En skillnad mellan fonderna är att SPP:s fond också följer Storebrandkoncernens standard för hållbara investeringar.

Självklart belönar Placera avgiftssänkningen med en köprekommendation för Swedbank Robur Indexfond Europa för de som vill ha en billig och bra exponering mot europeiska aktier.

Situationen är likadan för Swedbank Robur Indexfond USA och SPP Aktiefond USA. Efter avgiftssänkningen kostar de båda 0,2 procent och båda följer samma index, MSCI USA. Den enda skillnaden är att SPP:s fond också följer Storebrandkoncernens standard för hållbara investeringar.

Sedan tidigare har Placera köp på Swedbank Robur Indexfond USA och vi har ingen anledning att ändra den efter att avgiften har halverats.

Redan på våren 2008 satte Placera en köprekommendation för Swedbank Robur Indexfond Asien. Då kostade fonden 0,4 procent i avgift. Sedan dess fonden stigit med drygt 55 procent, vilket är bättre än snittet för fondkategorin. Fonden har också fyra stjärnor av fem möjliga i Morningstars betygsystem. Placera tar av sig hatten för avgiftssänkningen och behåller självklart köprekommendationen.

Den största avgiftssänkningen sker i Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige som sänks från 0,7 procent till 0,2 procent, en sänkning med över 70 procent. Här finns inte samma avgiftskonkurrens som bland de övriga fonderna, utan Swedbank Robur är ensamma om att erbjuda en superbillig blandfond.

Placera har sedan tidigare köprekommendation på fonden och med bakgrund av avgiftssänkningen har vi absolut ingen anledning att ändra den.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank Robur Access Mix A Köp 221,07 -
Köp 162,82 -
Köp 163,85 -
Köp 128,61 -
Köp 98,23 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -