Alliansen ratar Löfvens invit

Politik Regeringen bjuder in de borgerliga partierna till samtal på tisdagskvällen om det uppkomna parlamentariska läget, men Alliansen är kallsinniga

"Vi bjuder in till överläggningar redan i kväll och om, och i så fall hur, vi kan ta ansvar för Sverige. Jag utgår från att de kommer till den träff som regeringen kallar utifrån detta allvarliga läge", sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på tisdagen.

Han sade att han är beredd att ta ansvar och samarbeta över blockgränserna för att lösa den uppkomna situationen efter att Sverigedemokraterna sagt att de kommer att rösta för alliansens budget.

"I den här situationen vilar också ett tungt ansvar på de fyra borgerliga partierna. Vi har ett gemensamt ansvar", sade han.

Han sade att budgetomröstningen är i morgon och att det därför krävas svar snabbt. Finns det möjligheter till samarbete kan budgeten återremitteras till finansutskottet.

"Finns det ingen vilja från de fyra borgerliga partierna är deras besked att de kommer att regera med Sverigedemokraterna", sade han och påpekade att då är det mindre mening med att återremittera budgetförslaget till finansutskottet.

Om de borgerliga partierna står fast vid sitt löfte att inte samarbeta med Sverigedemokraterna måste de samarbeta med regeringen, framhöll han.

"Sverigedemokraternas besked innebär inte bara att de röster ned den här regeringens befintliga budget, de säger också att de kommer att fälla varje regering som inte dansar efter deras pipa. Därför befinner vi oss nu i ett nytt läge", sade Stefan Löfven.

Han frågade sig om de borgerliga partierna nu är beredda att samarbeta om budgeten eller regera med Sverigedemokraterna.

"Det är de två frågor som gäller", sade Stefan Löfven.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är dock kallsinnig till regeringens krav på den borgerliga oppositionen. Det är Stefan Löfvens ansvar som statsminister att presentera en lösning på den uppkomna budgetsituationen. Alliansen kommer inte att förhandla fram en ny budget i finansutskottet, sa hon till Sveriges Radio på tisdagen.

"Det är en regerings ansvar att få igenom en budget i riksdagen och styra riket. Oppositions ansvar är att vara just i opposition. För Centerpartiets del kommer vi att fortsätta i opposition och vi kommer att hålla ihop alliansen", sade hon.

På en fråga om möjligheten att förhandla fram en ny budget i finansutskottet svarade hon att hon ser den möjligheten som "obefintlig".

"Vi är inte beredda att omförhandla vår budget", sade Annie Lööf.

Moderaternas gruppledare i Riksdagen, Anna Kinberg Batra, är inne på samma linje. Alliansen kommer att rösta på sitt eget budgetförslag och det är statsminister Stefan Löfvens ansvar få igenom sin budgetmotion, sa hon till journalister efter att Sverigedemokraterna meddelat att de kommer att rösta för alliansens budgetförslag.

"Det jag kan ta ansvar för är att rösta ja till vårt förslag", sade hon.

Hon sade att hon hade svårt att se att nya förhandlingar om budgeten i finansutskottet skulle kunna leda till någonting eftersom det finns så stora skillnader mellan alliansens och regeringens budget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -