Utdelningar överst på önskelistan

Krönika Vad lockade till mest läsning under det dramatiska investeringsåret 2014? Var det Ebola, Ukraina, Putin eller oljeprisfallet? Det var faktiskt aktieutdelningar som lockade Placeraläsaren mest.

Under 2014 har Placera publicerat omkring 4 000 artiklar med allt från enkla telegram till aktieanalyser, kommentarer, privatekonomiska tips och poddradio.

Den vane Placeraläsaren vet att vi inför varje månadsskifte presenterar vår aktuella börs- och marknadssyn samt listor över 10 köpvärda aktier och fonder. Dessa är normalt de mest lästa artiklarna.

Men när vi mäter vilka artiklar som blir mest lästa utöver dessa återkommande listor så är det tydligt att tips om i vilka aktier man hittar de mest attraktiva utdelningarna är det som lockar bäst.

I sammanställningen nedan har vi valt att ta bort "månadstexterna" och istället visa vilka artiklar som lockat till mest läsning bland övriga artiklar.

Här är 2014 års läsartopp på Placera, exklusive de återkommande analyserna:

1. Utdelningsfest – här är listan. För en månad sedan gjorde Placeras Per Ericson en sammanställning över vilka bolag som väntas ha den högsta direktavkastningen i vår. Det var årets i särklass mest klickade artikel, trots att den publicerades så sent som i slutet av november. Det tyder på att läsarna börjat positionera sig inför vårens utdelningsfest.

2. Dags att köpa utdelningsaktier. Vi på Placera tycker emellertid att man ska börja kartlägga högutdelarna redan under sensommaren/tidig höst. Den här är artikeln visade hur läget såg ut i början av september.

3. Här är bolagen med störst guldregn. Trea på läsartoppen handlade också om utdelningar. Det var en sammanställning som presenterades tidigt i mars, precis innan utdelningsfesten skulle starta.

4. Välj billigaste indexfonden. Är det inte utdelningar så är det låga avgifter som lockar läsarna. Jesper Strandbergs analys som gick igenom indexfonderna var årets mest lästa fondanalys och fjärde mest lästa artikel.

5. Proffsens bästa aktietips. Avanzas alltid lika välbesökta årliga evenemang i Globen avslutas som vanligt med aktietips. Årets femte mest lästa artikel handlade om vilka aktier som börspanelen på forumet – bestående av Lotta Faxén (Lannebo Fonder), Caroline af Ugglas (Skandia) och Daniel Svensson (Börsveckan) – tyckte att man skulle ha och inte skulle ha. 

6. Snart tid för tillväxt. Ännu en fondanalys på läsartoppen. Den här gången handlade det om tre olika tillväxtmarknadsfonder som var att föredra för den som ville gå på offensiven.

7. Läget på börsen inför 2014. Genomgången över hur vinstprognoserna såg ut nedbrutet på bolagsnivå inför det år som just hade inletts lockade också till omfattande läsning. Sett i backspegeln visade det sig att bolaget mest lägst p/e-tal var det som fick mest stryk under året. Skälet var att analytikerna inte anade att ett enormt oljeprisfall lurade runt hörnet.

8. Låg risk i turbofart. Placeras analyserade en rad lågriskhedgefonder och hittade två stycken som passade den långsiktiga och försiktiga spararen.

9. Det glimrar inte om alla preferensaktier. 2014 var året då preferensaktier lockade var och varannan investerare. Men frågan många ställer sig är hur mycket de kan fortsätta uppåt. Artikeln var en kritisk granskning och beskrivning av vilka riskerna var i ett antal olika preferensaktier.

10. Här ska du leta i vrakspillrorna. Börsfallet i mitten av oktober såg dramatiskt ut, men inte heller då gick världen under. Placera gick igenom prognoserna på en stor mängd bolag för att se var de största direktavkastningarna och de lägsta p/e-talen gick att hitta efter kursfallet.

Mest lästa artikel, alla kategorier, var Köpvärda aktier i juli. Det är kanske en fingervisning om att Placeras typiske läsare inte riktigt kan koppla av på semestern. Årets mest lästa aktieanalys var Trygga H&M fortsatt köpvärd.

Med det vill jag passa på att tacka alla läsare för 2014 som lider mot sitt slut. Jag ser fram emot ett minst lika intressant investeringsår 2015.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -