Stabil förvaltning i en instabil värld

Fondanalys Fallande räntor har dragit ned avkastningen för Spiltan Räntefond Sverige. Men jämfört med andra liknande fonder står den fortfarande starkast. Vi ändrar inte vår köprekommendation.

De senaste åren har marknadsräntorna fallit kraftigt och det är en svunnen tid då svenska korträntefonder gav en avkastning på 3,5 procent per år. Nu ger säkra statsskuldväxlar i princip ingen ränta alla.

För att få en hygglig ränta måste man satsa på högriskpapper så som företagsobligationer utgivna av företag med dålig kreditvärdighet. Och det är inte sådana fonder rekommenderar som lågriskplaceringar.

De senaste åren har en av våra rekommenderade lågriskfonder varit Spiltan Räntefond Sverige.

Den placerar i räntebärande värdepapper med god kreditvärdighet utfärdade i svenska kronor med en genomsnittlig räntebindningstid på maximalt 1 år. Fondens avgifter är bland de lägsta på marknaden, 0,1 procent per år.

Självklart har den också drabbats av de fallande marknadsräntorna. Det visar sig tydligt i den historiska avkastningen. 2012 steg den med nästan 3,5 procent.

Under 2013 föll avkastningen till knappt 3 procent. Förra året slutade den på plus 2 procent. Hittills i år har den stigit med 0,4 procent.

Frågan är om det är dags att byta ut den mot en bättre kort svensk räntefond?

Svaret är ja, om det funnits någon. Men det är svårt att hitta. När Placerar botaniserar bland fonderna framstår Spiltan Räntefond Sverige fortfarande som en toppfond bland de korta svenska räntefonderna.

Både när vi ser på kort och lång sikt är det ingen annan fond som slår den, se tabell.

Det är tråkigt att man inte kan förvänta sig en bättre avkastning. Men när valet står mellan låg och ännu lägre avkastning anser Placera att det första alternativet är att föredra. Därför låter vi vår köprekommendation står kvar.

Rekommendationen avser fondsparare som vill ha en mycket låg risk i sitt sparande eller fondsparare som vill avvakta andra fondinvesteringar av olika anledningar och parkerar sina pengar på sidlinjen.

Avkastning % I år 1 år 2 år 3 år
Spiltan Räntefond Sverige 0,4 2,0 2,6 2,8
Näst bästa fond 0,1 1,5 2,4 2,7
Genomsnittsfonden 0,2 0,8 1,1 1,5
Källa: Morningstar tom 3 feb.      
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Spiltan Räntefond Sverige Köp 115,42 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -