Köpvärda aktier i augusti

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en bra utveckling senaste månaden. Vi gör ett aktiebyte inför augusti månad.

Vi valde redan för två månader sedan att dra ned på aktieandelen inför osäkerheten kring de grekiska förhandlingarna med brasklappen att man skulle köpa om ett avtal nåddes.

Sedan förra listan presenterades har de tio aktierna i snitt stigit 4,6 procent till och med fredag förmiddag. Det kan jämföras med 2,5 procent för totalindex (inklusive utdelningar) under samma period.

Det senaste tillskottet på listan, Byggmax, utmärkte sig positivt med en uppgång på över 36 procent. Andra konsumtionsrelaterade aktier på listan har haft en god utveckling. De två tydliga exponeringarna mot europeisk konjunktur, Gränges och SKF, har däremot underpresterat.

Inför augusti månad tar vi ut SKF och ersätter den med Sweco. Även om vi är positiva till SKF långsiktigt så har vi respekt för ledningens relativt svaga syn på tredje kvartalet.

Ersättare blir teknikkonsulten Sweco som har en marknadsexponering som är lite mindre konjunkturkänslig men desto mer påverkad av offentliga projekt. Efter det stora förvärvet i Nederländerna ser vi en fördel i stigande centraleuropeisk närvaro.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i augusti:

Sweco: Vi tycker att Sweco fått lite dåligt betalt för sitt nederländska förvärv som i ett slag gör bolaget till en bjässe i Europa. Integrationskostnader kommer hålla den redovisade vinsten i närtid, men därefter hägrar en kraftfull vinstökning.

Byggmax: Efter ett starkt 2014 är inte jämförelsetalen för innevarande år lätta, men tillväxtutsikterna är fortsatt ljusa och aktien lockar med hög direktavkastning.

Unibet: Bolaget verkar i en bransch med generellt hög tillväxt som väntas bestå under lång tid. Unibet har under den senaste tiden underpresterat mot närmast jämförbara Betsson.

Husqvarna: Bolagets exponering mot konsumenter i såväl Europa som USA lockar oss i det här läget av konjunkturutvecklingen. Lönsamheten har förbättrats kraftigt och med stigande volymer ger det bra hävstång i resultatet.

Gränges: Nyligen noterade Gränges är verksamt som hårt nischad underleverantör till fordonsindustrin. Trots en god kursuppgång senaste tiden värderas aktien försiktigt på dagens prognoser och i relation till övriga verkstadssegmentet.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

SEB: De extremlåga räntorna håller tillbaka räntenettona bland bankerna men en fortsatt hög direktavkastning borgar för att intresset håller i sig.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i augusti.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SWECO B Köp 114,75 -
Byggmax Group Köp 77,75 -
Kindred Group Köp 553,00 -
Husqvarna B Köp 61,75 -
Gränges Köp 56,00 -
Diös Fastigheter Köp 59,00 -
Indutrade Köp 409,70 -
Inwido Köp 84,25 -
Peab B Köp 63,40 -
SEB A Köp 104,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -