Köpvärda fonder i augusti

Fondtips Grekland har fått en lösning, åtminstone på kort sikt. Det innebär en lugnare tid på finansmarknaderna. Placera tror att de positiva faktorerna överväger de negativa. Men det finns orosmoln.

Lösningen på Greklandskrisen satt hårt inne. Men mycket talar för att landets ekonomiska situation nu är löst för de kommande tre åren. Nu kan finansmarknaden fokusera på annat den närmaste tiden.

Greklandskrisen verkar inte ha påverkat övriga Europa speciellt mycket förutom att hushåll och företag har blivit lite mer försiktigt inställda till framtiden. Samtidigt har en svagare euro bidragit till en förbättrad konkurrenskraft för europeiska företag.

Förhoppningsvis kan den europeiska konjunkturen fortsätta att utvecklas positivt och ge ett exportlyft för svenska bolag. De kan också räkna med en fortsatt svag svensk krona, då Riksbanken ser ut att vilja lansera nya åtgärder om den svenska kronan skulle stärkas. De låga inflationssiffrorna bör inte vara ett hinder. Junisiffrorna visade på minus 0,4 procent.

På andra sidan Atlanten ser ekonomin ut att fortsätta växa. Den amerikanska arbetsmarknaden är stark och bostadsmarknaden återhämtar sig också.

I andra vågskålen lurar en amerikansk räntehöjning. Janet Yellen som är chef för den amerikanska centralbanken lutar fortfarande åt att den första räntehöjningen kommer i år. Vissa marknadsaktörer tror att det blir redan i september.

Placera bedömer att den amerikanska ekonomin kan hantera en räntehöjning, den har utvecklats så pass bra. Vi är däremot lite osäkra på hur finansmarknaden kommer att hantera den. Vill det sig illa kan vi få en kortsiktig turbulens som gör att både aktie- och räntekurser faller.

De stora orosmolnen ser vi på tillväxtmarknaderna. I Kina har kurserna fallit kraftigt och tillväxtsignalerna har den senaste tiden varit relativt låga. Som motpol kan det komma stimulanser från den kinesiska regeringen. Risken är stor att ett svagt Kina fortsätter att spilla över på andra tillväxtmarknader. Många gånger är de också råvarutunga och en trög global återhämtning är negativt för dem.

Sammanfattningsvis tror vi att fördelarna överväger nackdelarna. Det gäller främst Europa och Sverige. Mot den bakgrunden kan de som håller med fokusera på våra rekommenderade hög- och medelriskfonder. Inför augusti gör vi inga förändringar bland våra rekommenderade fonder. Som alltid finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade alternativ.

HÖG RISK                               

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Sensor Sverige Select: Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Placera har funnit Sensor Sverige Select som vi lägger till våra rekommenderade blandfonder. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i februari, för sex månader sedan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 99,14 -
Köp 119,75 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 902,20 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 244,18 -
Sensor Sverige Select A Köp 190,00 -
Cliens Mixfond A Köp 2 183,72 -
AMF Balansfond Köp 244,91 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,70 -
Atlant Stability Köp 1 339,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -