Rekordstort sparande på bankkonto

Sparande Svenskarna struntar i avkastning på sina sparpengar. För trots de extremt låga räntorna sätts rekordstora summor just nu in på våra bankkonton.

Under det andra kvartalet i år satte de svenska hushållen in 75 miljarder, netto, på bankkonto. Det är ett svårslaget rekord, konstaterar SBAB i en sin augustirapport om lån och sparande.

Totalt har svenskarna nästan 1 430 miljarder kronor liggande på sina bankkonton. Och det senaste året har hushållens saldon ökat med 7,8 procent – samtidigt som den genomsnittliga räntan på bankernas konton har sjunkit från 0,7 procent till under 0,2 procent.

En generellt god ekonomi med ökande sysselsättning och ökade realinkomster, en utbredd, hög sparbenägenhet och ett visst försiktighetstänkande ligger bakom, konstaterar SBAB i rapporten.

Men i nuvarande ränteläge, med nollränta hos de allra flesta banker, innebär kontosparandet att pengarna står still utan någon som helst avkastning.

Och majoriteten av alla pengar som ligger på bankkonton finns hos de fyra storbankerna – trots att dessa erbjuder de sämsta villkoren. Allra störst är Swedbank som har drygt 20 procent av svenskarnas totala kontosparande.

För den som siktar på hög avkastning är aktier och andra värdepapper ett alternativ, medan den långsiktige spararen skulle kunna välja fonder eller försäkringssparande.

Att så många ändå väljer att fortsätta flöda sparpengarna till bankkontot har troligen att göra med att man vill ha en lättillgänglig sparbuffert där pengarna ligger tryggt och snabbt kan tas ut när de behöver användas, skriver SBAB.

Dessutom finns en stor osäkerhet kring andra placeringsformer. Många upplever det exempelvis som svårt att själv välja fonder och andra vill ogärna låsa in pengarna i en placering under längre tid.

De senaste årens kraftiga börsuppgångar har också fungerat som en varningssignal, samtidigt som det oroliga läget i omvärlden – både politiskt och ekonomiskt – gör att pengaparkering hos banken framstår som ett skönt alternativ till mer riskabla placeringar.

Här kan du jämföra villkoren för bankernas sparkonton.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -