Sverige nära överhettning

Konjunktur Sverige är nu nära full sysselsättning, vilket gör att arbetsmarknaden och ekonomin snart kommer att bli överhettade. Tillväxten toppar nästa år och bromsar sedan in när kronan stärkas och Riksbanken börjar strama åt.

Det sade Handelsbankens chefekonom Jan Häggström vid en pressträff där han presenterade bankens nya konjunkturprognos.

"Vi kommer att få en överhettad ekonomi i Sverige, vilket gör att Riksbanken inte ska behöva oroa sig för inflationen", sade han.

Han sade att Sverige redan har full sysselsättning, enligt OECD:s skattningar av jämviktsarbetslösheten. I kombination med många lediga platser och en BNP-tillväxt på 3 procent innebär det att arbetsmarknaden snart kommer att bli överhettad.

Jan Häggström sade att industrin inte lär teckna särskilt höga löneavtal i kommande avtalsrörelse, men att många tjänstemannagrupper inom sektorer med stor brist på arbetskraft ändå lär få höga löneökningar, exempelvis inom bygg och IT.

"Det vore konstigt om överhettningen inte skulle leda till högre löneökningar", sade han.

Handelsbankens spår att KPIF-inflationen kommer att nå Riksbankens mål på 2 procent i början av nästa år och att Riksbanken snart kommer att svänga om och börja oroa sig för att inflationen ska skjuta över målet.

Handelsbankens spår att kronan kommer att börja stärkas nästa år när marknaden börjar prisa in en omsvängning från Riksbanken. För att återbygga förtroendet för inflationsmålet kommer Riksbanken dock att vänta till det sista kvartalet 2016 innan de börjar höja styrräntan.

"En överhettning måste bromsas in", sade Jan Häggström.

Jan Häggström sade att en anledning till att den svenska konjunkturen utvecklas så starkt är att tjänsteexporten växer snabbt.

"Över 30 procent av den svenska tjänsteproduktionen exporteras, en fantastisk siffra", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -