Köpvärda fonder i november

Fondtips Efter det senaste kvartalets börskollaps har oktober bjudit på stora uppgångar på flera av världens börser. Placera tror på bättre börshumör och rekommenderar i första hand hög- och medelriskfonder.

Den senaste månaden steg de flesta stora aktiemarknader. Riskaptiten har ökat betydligt och förra veckan steg börserna kraftigt på signaler från ECB om ytterligare penningpolitiska stimulanser, den kinesiska centralbanken sänkte styrräntan för sjätte gången på ett år samtidigt som kassakraven för bankerna skruvades ner.

Världsindex och USA steg med hela 7,8 respektive 8,6 procent följt av Europa med 6,3 procent. Stockholmsbörsen steg med 6,8 procent i oktober.  Bäst utveckling har det varit för Kina med en uppgång på hela 11,6 procent.

Tillväxtmarknadsfonderna hade en generellt bra månad och steg i nivå med Stockholm med 6,8 procent. Noterbart är att alla index mäts i dollar förutom Stockholmsbörsen som är i lokal valuta. Effekten blir att Stockholmsbörsens utveckling i dollar är runt 4 procent under månaden.

Vi är inne i rapportsäsongen och den har hittills gett blandade reaktioner. Att efterfrågan i tillväxtländerna har minskat för exportbolagen, vilket skapat en viss osäkerhet för exportbolagen på kort sikt.

Placera ser ljusare på aktier framöver. Utifrån vår makrobild har vi viktat upp aktiedelen inför november. Räntan är fortsatt rekordlåg och allt fler centralbanker gasar på med ytterligare stimulanser. Det finns få alternativ till börsen och vi är nu inne i en säsongsmässigt stark börs- och aktieperiod.

Inför november gör vi en förändring bland våra rekommenderade fonder. Med tanke på den kortsiktiga osäkerheten för exportbolagen så tar vi bort Swedbank Roburs Exportfond.

Vi lägger istället till Carnegie Swedish Small Cap. Fonden placerar i bolag med långsiktig strukturell tillväxt med börsvärden upp till 10 miljarder kronor. Bolagen har tillväxt oberoende av konjunktur och är mycket mer beroende av Sverige för sina intäkter än tillväxtmarknader.

I diagrammet visar vi fondernas förhållande till genomsnittlig avkastning och risk för de senaste tre åren. Vi ser tydligt hur huddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar, desto lägre avkastning ger investeringen, helt enligt gällande finansiell teori.

Som tydligt framgår sticker två fonder ut. Den ena är Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index, som har haft det tufft både 2015 och 2013, vilket drar ner avkastningen för perioden. Vi tror fortfarande på fonden, då den har avkastat drygt 11 procent under oktober månad. Intressant att notera är att Placeras två indexfonder avkastat bäst av alla i oktober.

Den andra fonden är Carnegie Swedish Small Cap som sticker ut på ett positivt sett. Den har levererat högst genomsnittlig avkastning under perioden. I år har fonden gått upp med drygt 30 procent vilket är mycket för en småbolagsfond och mer än våra förväntningar.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att aktiefonder är att föredra ska kika vidare bland våra hög- och medelriskfonder. För den som tycker att riskerna är fortsatt höga hänvisar vi till våra lågriskfonder.

HÖG RISK 

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Carnegie Swedish Small Cap: Småbolag har klarat sommarens börsturbulens betydligt bättre än storbolagen. Vi tror på fonden som har en tydlig fokus på småbolag med tillväxt. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Sensor Sverige Select: Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i maj, för sex månader sedan.

Om du föredrar att investera i aktier framför fonder så rekommenderar vi Tomas Linnalas förslag på tio köpvärda aktier i november.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp - -
Köp - -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp - -
C Worldwide Sweden Small Cap 1A Köp - -
Swedbank Robur Access Mix A Köp - -
Cliens Mixfond A Köp - -
AMF Balansfond Köp - -
Sensor Sverige Select A Köp - -
Spiltan Räntefond Sverige Köp - -
Atlant Stability Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -