Itab lockar inte efter rusning

Aktieanalys Itab Shop Concept är på väg mot ett rekordår. Aktien har också rusat – och på dagens nivåer känns förhållandet mellan risk och möjlig avkastning inte lockande.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Itab Shop Concept har haft ett mycket bra börsår så här långt. Trots en dipp från toppniåverna de senaste veckorna så är aktien fortfarande upp 130 procent sedan årsskiftet. Kursutvecklingen har drivits på av starka rapporter. I den senaste, för tredje kvartalet, rapporterade Itab en resultatökning på 86 procent.

Den kraftiga resultatförbättringen bottnar i genomförda förvärv i slutet av förra året. Under fjärde kvartalet i fjol köpte Itab Shop Concept totalt sju bolag varav tre var konkursbon. De förvärvade bolagen har bibehållit sin försäljning samtidigt som produktionen flyttats över till Itabs befintliga anläggningar.

Det har inneburit ett förbättrat kapacitetsutnyttjande och en stärkt lönsamhet. Rörelsemarginalen nådde nya toppnivån 12,1 procent i perioden, upp från 9,3 procent i fjol. Rensat för valutaeffekter ökade omsättningen med 28 procent i tredje kvartalet.

Itab Shop Concept säljer, utvecklar, tillverkar och installerar kompletta butikskoncept till butikskedjor inom detaljhandeln. Bolaget har även entré- och kassalösningar och ljussätter också butikerna. På kassadiskar till dagligvaruhandeln är Itab störst i Europa. Bolaget har egen verksamhet i 21 länder och produktion vid 17 anläggningar i Europa och Kina.

Kundrelationerna är i ofta mångåriga och i den långa kundlistan återfinns för svenska öron bekanta namn som Ica, Axfood, Coop, Ikea, H&M och Kappahl. Även stora brittiska kedjor som Sainsbury, Waitrose, Asda och Tesco är kunder.

Storbritannien är den enskilt största marknaden för Itab med 26 procent av fjolårets omsättning. Sverige och Norge är näst största marknader med 13 procent vardera.

Förvärv är en viktig del av affärsstrategin och målet är att sammantaget nå en omsättningstillväxt på minst 15 procent om året, något som Itab i snitt klarat de senaste tio åren. Den underliggande marknaden växer samtidigt inte med mycket mer än 2-3 procent om året.

Genom förvärv nås nya marknader och nya teknologier. Belysning är ett exempel på det. Där har Itab de senaste åren målmedvetet stärkt sina position genom förvärv, både av ny teknik och geografiskt. Genom att integrera inredning och belysning skapas ett mer komplett erbjudande vilket lyfter värdet ett snäpp och därmed också marginalerna.

Trots att det är en process som pågått i ett antal år nu så konstaterade vd Ulf Rostedt i samband med den senaste rapporten att bolaget har mycket kvar att göra när det gäller att integrera belysning i den övriga inredningsaffären. Butiksinredning står för ungefär halva omsättningen inom Itab och belysning för en fjärdedel. Kassadiskar står för sista fjärdedelen.

Inom kassadiskar ryms Itabs system för självutcheckning. Det mest avancerade systemet kallas för Easyflow. Det är en helt automatisk kassadisk där varorna placeras på ett vanligt rullband och sedan färdas genom en liten tunnel där en rad olika scanners känner av, utan streckkoder, vilka varor det rör sig om. Systemet väger även varorna och är enligt uppgift så avancerat att det kan se skillnad på exempelvis olika sorters äpplen.

Förutom Easyflow-systemen har Itab även andra, lite enklare, system för självutcheckning för stora och små butiker. Easyflow lanserades 2011 men självutcheckningssystemen bidrar än så länge bara ytterst lite till försäljning och resultat. De utgör i dagsläget fortfarande mer en spännande möjlighet för framtiden. Testinstallationer finns lite här och var och för närvarande väntar Itab på att Lidl ska bestämma sig för att satsa eller inte. Lidl har testat systemet i 1,5 år utan att kunna bestämma sig.

Systemen är dyra och dagligvaruhandeln är en lågmarginalbransch där många ungdomar extraarbetar och arbetskraften är relativt billig. Det är lätt att hålla fast vid det gamla inför en mångmiljoninvestering. Det är samma problem som Pricer stångats med de senaste 20 åren.

Som investerare får man nog betrakta självutcheckningssystemen som en joker i Itab. Bolaget tror såklart fortfarande på sina system och har nyligen tecknat ett globalt samarbetsavtal med japanska Toshiba för att bearbeta kunder inom självutcheckning, huvudsakligen i USA.

Itab har som sagt noterat en mycket stark tillväxt hittills i år. Snittprognosen för helåret 2015 är en tillväxt på 35 procent. Rörelsemarginalen väntas stiga till 10,3 procent från 8,3 procent i fjol. Det växlar ut i en vinsttillväxt på dryga 80 procent och snittprognosen för vinst per aktie ligger på 10,85 kronor.

Nästa år väntas tillväxten bedarra och i utgångsläget är prognosen en ökning på 6,6 procent. Rörelsemarginalen väntas öka ytterligare ett snäpp till 10,6 procent. Vinsten per aktie stiger då till 12,07 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 28,0 respektive 25,1. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 19,2 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i aktien väntas de närmaste åren uppgå till 1,1 respektive 1,3 procent.

Efter årets tjurrusning är värderingen av Itab Shop Concepts aktie rejält hög i ett historiskt perspektiv. Bolaget har de senaste åren levererat både bra tillväxt och stigande lönsamhet. Det är kvaliteter som alltid är eftertraktade men i dagsläget är aktier i den typen av sällsynta bolag extra heta villebråd och värderingarna rekordhöga.

Bolag som Itab, som gör många förvärv, ser dock ofta lite högre värderade ut på pappret eftersom framtida bolagsköp inte ingår i prognoserna på förhand. Det ligger trots det lite i förväntningarna kring bolaget att de kommer att ånga vidare med nya förvärv så kurser och p/e-tal trycks upp lite extra.

Itab går som tåget för tillfället och de fortsatta tillväxtutsikterna är goda. Detaljhandeln går bra på många håll tack vare de låga räntorna och den relativt stabila arbetsmarknaden. Bolaget har potential att stärka marginalerna ytterligare bland annat genom att sälja mer belysning till befintliga kunder.

Kursgrafen har dock lutat brant uppåt det senaste halvåret och aktien har fram till de senaste veckorna helt trotsat höstens börsturbulens. De senaste veckorna har dock även Itab-ägarna börjat visa tecken på nervositet.

Med stora vinster att skydda vid en eventuellt fortsatt turbulens tycker vi inte att förhållandet mellan risk och möjlig avkastning inte känns lockande i aktien på dagens nivåer. Rekommendationen blir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ITAB Shop Concept Neutral 293,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -