Så använder du Placeras fondsidor

Fonder Våra fondsidor har ett enda syfte – att hjälpa dig som läsare att göra bättre fondaffärer genom att hitta de bästa fonderna.

För att lyckas med det analyserar vi ett stort antal olika fonder varje år, vi lyfter fram flera idéer om vad som är köpvärt i olika risknivåer.

Vi föreslår fondportföljer som konkret visar hur man kan agera för att slå index till lägre risk genom en bra diversifiering och genomtänkt fondallokering.

Konkreta råd

Ryggraden på sajten är konkreta råd om vad du kan köpa och sälja. Våra analyser är skrivna på ett enkelt och begripligt språk även för den som saknar förkunskaper om fonder, finansmarknaden och ekonomi.

Analysarbetet består i normal informationsinsamling och har stöd i våra egna modeller för värdering av risk och avkastning. Vi följer en fast uppsättning investeringskriterier när vi väljer fonder.

Hur man bör använda tipsen

På sajten presenterar vi tabeller över aktuella köpråd. Vi delar in dessa i fyra olika kategorier: lågriskfonder, medelriskfonder, högriskfonder och fonderna med högst risk.

Vi gör detta av två skäl. Vår kategorisering av en fond visar vad vi anser om risknivån. Lågriskfonder är de mer stabila fonderna medan övriga kategorier är förenade med högre risk. Högst riskfonder klassar vi som fonder som inte bör ägas för den som har en kort placeringshorisont.

Vi tycker att en fondportfölj ska komponeras utifrån dina preferenser och investeringshorisont tallriksmodellen. Om du till exempel är intresserad av stabil avkastning bör du grunda portföljen med lågriskfonder. Är du däremot mer riskvillig är det en bra idé att satsa på medelriskfonder eller högriskfonder.

Så gör vi i praktiken

Inom respektive grupp rekommenderar vi en basfond som vi bedömer kommer stiga mer än kategoriindex. 

Basfonderna är ofta indexfonder eller bra och billiga aktiva fonder.

Därefter spetsar vi listorna med fonder som antingen har en inriktning, eller som placerar på marknader, som vi tror kommer utvecklas bättre än basfonden givet den marknadstro vi för tillfället har.

För att ge konkreta tips på hur man kan sätta ihop ett fondsparande som slår kategoriindex till lägre risk, så tar Placera fram ”våra tio bästa köptips” varje månad.

Placera tar även fram flera portföljer som ska inspirera till bättre val av fonder vid spridning, fördelning mellan regioner och olika tillgångar i fondportföljen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -