Köpvärda fonder i mars

Fondtips Året har startat med rejält volatila aktiemarknader. Därför kan det vara läge att ta det fortsatt försiktigare med fondvalen.

Börserna har var fortsatt volatila under februari. Globalt har MSCI Världsindex ökat med knappt 1 procent mätt i svenska kronor under månaden. Detsamma gäller Stockholmsbörsen. Lite överraskande har tillväxtmarknaderna klarat inledningen på året bra och gått upp knappt 2 procent i genomsnitt under februari månad.

Säkrare investeringar som långa obligationsfonder gick upp med knappt 0,7 procent i februari tillsammans med guld som avancerade hela 10 procent. Guld- och ädelmetallfonder är tydliga vinnare under inledningen av året. Överst på förlorarlistan tronar branschfonder inom bioteknik och hälsovård.

Med en ökad osäkerhet kring konjunkturutvecklingen och fortsatt hög volatilitet på världens börser ser Placera försiktigare på fondvalen och rekommenderar i första hand medel- och lågriskfonder. Utifrån Pekka Kääntäs marknadssyn har vi en fortsatt mindre aktiedel och större räntedel inför mars.

Inför mars gör vi en defensiv förändring bland våra rekommenderade fonder. Blandfonden Sensor Select Sverige får lämna vår lista över köpvärda fonder. Vi väljer att ta bort fonden som utvecklats starkt det senaste året, då vi har en försiktigare syn på risk.

Vi byter till Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge. Fonden är en så kallad CTA, som arbetar med modellbaseras terminshandel och handlar terminer på aktie-, ränte- och valutamarknaderna. Den här typen av hedgefond har möjlighet till positiv avkastning som över tid är oberoende av hur aktiemarknaden och räntemarknaden utvecklas.

Oftast fungerar modellbaserad terminshandel som bäst när aktiemarknaderna faller kraftigt under en längre period. Historiskt har fonden en avkastning som har mycket låg samvariation med aktie- och obligationsmarknaden.

Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera parkeringsplats för kapitalet i väntan på bättre tider. Vi har fortsatt två räntefonder bland våra köpvärda fonder i mars. Placera avråder fortsatt från investeringar i företagsobligationsfonder med placering mot högavkastande obligationer inom råvarusektorn.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att ta det lite försiktigare ska kika vidare bland våra medel- och lågriskfonder. För den som tycker att aktiemarknaderna har gått ner för mycket hänvisar vi till våra högriskfonder.

För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i mars.

Hög risk                            

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Didner & Gerge Aktiefond: En stabil Sverigefond som presterat bra och gett en bra avkastning över tiden. Vi tror på fonden som har en tydlig fokus på bolag med stabil och etablerad affärsidé. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Odin Emerging Markets: Odin avviker mycket från de etablerade index som finns på tillväxtmarknaderna. Investeringarna är koncentrerade till ett ovanligt litet antal aktier, cirka 30 stycken. Inget innehav väger mer än sju procent. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig.  Läs hela analysen här.  

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Medelrisk

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge: Behovet av bra hedgefonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Läs hela analysen här.

Låg risk

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

SPP Obligationsfond: Det är en aktivt förvaltad långräntefond som placerar i räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten, bostadsinstitut och företagskrediter utfärdade i svenska kronor. Fonden investerar endast i värdepapper med hög kreditvärdighet och risken är låg. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy: Är en multistrategifond med exponering mot singelstrategifonder som förvaltas av Brummer & Partners-gruppen. Hedgefonder förvaltas av olika förvaltningsteam som arbetar oberoende av varandra, med olika inriktning och har låg inbördes samvariation. Läs hela analysen här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 87,29 -
Didner & Gerge Aktiefond Köp 2 130,70 -
Köp 223,84 -
UBS (Lux) Eq Eurp Opp Sst (EUR) P acc Köp 6 708,70 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 233,31 -
AMF Balansfond Köp 230,66 -
Köp 144,31 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,19 -
Storebrand Obligation A SEK Köp 144,33 -
Brummer Multi-Strategy Köp 2 301,11 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -