Banken räknar med total kollaps i H&M

Börs (Uppdaterad) Investmentbanken Morgan Stanley slaktar riktkursen på det svenska modebolaget – och väntar sig en nedsida i aktien på över 40 procent.

Morgan Stanley sänker riktkursen för H&M till 160 kronor från 240 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas.

På fredagen handlas H&M-aktien till omkring 273 kronor. Morgan Stanleys rikskurs på den svenska modejätten ligger alltså drygt 40 procent under dagens kurs.

Efter en timmes handel på Stockholmsbörsen under fredagsmorgonen har H&M backat 1,5 procent.

Morgan Stanleys nya riktkurs är överlägset den lägsta bland de analytiker som följer H&M. I SME Direkts senaste sammanställning från den 11 mars låg den lägsta riktkursen på 235 kronor. Den högsta var 380 kronor, med ett snitt på 292 kronor.

I sin analys, daterad den 17 mars, skriver Morgan Stanlety att H&M:s vinst, räknat per kvadratmeter butiksyta, har fallit stadigt sedan 2007 men att detta samtidigt har parerats av ett tillskott av nya butiker. Om den nuvarande trenden står sig kan dock rörelseresultatet komma att sjunka med ungefär 40 procent fram till år 2020.

Enligt analysen har rörelsevinsten per kvadratmeter butiksyta halverats sedan 2007 då den låg på 10.900 kronor. I fjol beräknas den legat på knappt 5.200 kronor per kvadratmeter.

"Under den här perioden har H&M:s vinst fortsatt att öka tack vare de nya butiker som bolaget öppnat, men den dynamiken är inte uthållig", heter det i analysen.

Enligt Morgan Stanley närmar sig den "matematiska brytpunkten". Nedgången per år sedan 2007 ligger på i snitt 720 kronor per kvadratmeter och om den trenden, parallellt med trenden för hur mycket ny butiksyta som tillförs årligen, står sig kommer vinsten börja sjunka i år och ha fallit med 40 procent 2020.

I sin analys pekar Morgan Stanley på att, även om det matematiska scenariot uppfylls, kan ta längre tid än 12-18 månader innan H&M-aktien når den nya riktkursen på 160 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -