Aktiv eller passiv fond?

Fråga om fonder Fredrik undrar om indexfonder är ett bra val till barnspar.

Hej Pär,

Jag läste nyligen din artikel om att spara till barnen och fördelningen som innehöll till en stor majoritet aktivt förvaltade fonder.

Jag tänkte mest hur dina tankar är där då jag fick en liten kille i höstas och ska nu sätta upp ett sparande till barn(en). Själv handlar jag brett i bra utdelningsbolag och har väldigt få fonder (dessvärre kanske).

När jag satte ihop ett sparande till barnen så innehöll detta:

Handelsbanken
Spiltan Invest
SPP Sverige
SPP USA
Länsförsäkringar global
Index Europa
Index Asien
Index Tillväxtländer

Gör man bättre i att spara i aktiva fonder åt barnen då tidshorisonten är lång? Det kräver att man som förälder är aktiv själv och ser över barnens sparande löpande för att se att förvaltaren gör sitt jobb, dvs slår index.

/Fredrik

 

Hej Fredrik,

Tack för ditt mail.

Jag har en stor del aktiva fondförvaltare i barnens sparande. Det är ett medvetet val eftersom jag jobbar med fonder och investeringstips. Man ska inte sticka under stol med att det konsumerar en hel del tid att ha aktiva fonder.

Mitt råd är att välja billiga och bra indexfonder, precis som du har gjort, om du inte vill lägga ner så mycket tid.

Hälsningar Pär

Här kan du läsa min krönika om barnspar via ISK.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -