Miljarder upp i rök

Fonder Samsungs kraftiga kursfall påverkar många svenska investerare. Här är gänget som dragit dagens, kanske veckans, nitlott.

Efter flera fall av batteribrand har Samsung uppmanat alla användare att omedelbart stänga av den nya mobilmodellen Galaxy Note 7. Reaktionen på Seoulbörsen var brysk och aktien rasade under måndagen med 7 procent.

Samsung är Seoulbörsens solklart största bolag och nedgången motsvarar ungefär 120 miljarder kronor i börsvärde som bokstavligt brunnit upp för aktieägarna.

För en del svenska fondförvaltare är det minst sagt trista nyheter. Placera har med hjälp av Morningstar listat de fonder som medvetet var överviktade i bolaget och där det svider extra mycket för idag.

Det är i huvudsak tre typer av fondkategorier som det slår extra hårt mot: Asienfonder, tillväxtmarkandsfonder och globala teknikfoner.

Den största övervikten hittar vi i Swedbank Robur Asien. Samsung väger hela 9,2 procent av fondens värde, alltså en rejäl övervikt då bolaget bara väger 4 procent i fondens jämförelseindex. Eländet slutar inte där för fondbolaget. Deras Globala tillväxtmarknadsfond har också Samsung som största innehav med 7,6 procent av fondens värde.

En annan fond som bettat hårt på Samsung är Öhmans Etisk Emerging Markets. Samsung är tredje största innehavet med knappt 9 procent. Även Handelsbanken och Länsförsäkringar dras med i raset då deras Asienfonder har runt 7 procent vardera investerat i bolaget.

Bland teknikfonderna har den hyllade DNB Nordic Technology en postion på drygt 5 procent.

Absolut värst har det gått för den börshandlade fonden Db X-tracker MSCI Korea där Samsung väger hela 25 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -