Köpvärda aktier i februari

Köptips Listan över tio köpvärda aktier har överträffat index i januari. Inför februari gör vi ett byte på listan.

Stockholmsbörsen inledde januari vacklande i sidled. Det tolkar vi främst som en tillnyktring efter vinterns Trump-inspirerade börsrally. Men de som trodde festen var över misstog sig. Bara timmar efter att USA:s nye president installerats tog världens börser ny fart.

Amerikanska Dow Jones skrev historia då indexet för första gången tickade över psykologiskt viktiga 20 000-nivån.

Under januari har våra tio köpvärda aktier i snitt stigit 3,4 procent medan totalindex (OMXSGI) stigit 1,1 procent. Det är en överavkastning vi är nöjda med.

Det främsta bidraget till listans snittavkastning gav Opus Group som stigit 21,5 procent, följt av Nordea som stigit 4,5 procent.

Nytillskottet Dometic har stigit 3,3 procent men Getinge, som också är ny på listan, har bidragit negativt.

Getinges fjärde kvartal var ett bottennapp. Vinstmarginalen var svagare än förväntat och en kraftig sänkning av utdelningen föreslås. Men snart tillträder en ny vd. Planerna att dela upp bolaget, för att synliggöra värden, rullar vidare.

Inför februari gör vi ett byten på listan.   

Bilbesiktningsbolaget Opus togs in på listan inför julimånad förra året. Sedan dess har aktien stigit 45 procent. Från bottennoteringen i maj mäter kursuppgången mer än 80 procent. Aktien handlas nu över vår riktkurs från sommarens analys, vilket ger oss ett bra läge att kliva av. Ersättare blir konsultmäklaren Ework.

Här är hela listan för februari:

Ework: Konsultmäklaren Ework vinner mark i it-branschen på de traditionella konsultbolagens bekostnad. Bolaget tar också allt fler uppdrag inom andra branscher. Tillväxten har varit mycket god under flera år och framtiden målas i ljusa färger. Aktien är dessutom en utdelningsfavorit. Vi tror på en utdelningshöjning 2017 vilket passar bra inför vårens utdelningssäsong.

Dometic: Kylskåpstillverkaren har varit aktiv på förvärvssidan samtidigt som värderingen är attraktiv. Utsikter till bra efterfrågan 2017 och lönsamhetsförbättringar talar för fortsatt god vinsttillväxt kommande år.

Getinge: Medicinteknikjätten har ett antal tuffa år bakom sig med kostsamma och ännu inte uppklarade myndighetskrav, men med ny ledning och förestående uppdelning av koncernen ser vi nu goda möjligheter till en comeback för aktien.

Industrivärden: Nya tider stundar i det gamla investmentbolaget efter Lundbergs övertagande. Tyngden i cykliska bolag och bolag som vinner på en svag krona gör Industrivärden extra intressant.

Nordea: Trots lågräntemiljön visar bankrapporterna solida resultat och en bra grund för fortsatt generös utdelningspolitik. Om räntorna dessutom börjar stiga så stärks branschens vinstförmåga ytterligare.

Nibe: Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa i många år till. Efter det senaste förvärvet har bolaget gjort en nyemission som pressat kursen. Vi ser det som ett bra tillfälle att komma in i aktien.

Resurs Bank: Vi var skeptiska inför noteringen men har sedan dess fått se en stark rapport och stigande prognoser. Hög väntad tillväxt och hög direktavkastning – som ska stiga rejält kommande år – får dagens värdering att se alldeles för låg ut.

Hexpol: Polymerspecialisten är en av börsens största förvärvsmaskiner som dock legat lågt med köpen den senaste tiden – vilket avspeglats i en svag kursutveckling. Utrymme till förvärv saknas inte och signalerna från bolaget tyder på att det börjar bli dags.

Autoliv: Fordonsunderleverantören är dominant i sin sektor och har ljusa utsikter trots ett motigt nyhetsflöde under den senaste tiden.

Doro: Aktien underpresterat till följd av förseningar i upphandlingar, problem som nu verkar vara lösta. Bolaget har en attraktiv underliggande tillväxt och goda långsiktiga utsikter.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, inför sommaren.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i januari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ework Group Köp 79,75 -
Dometic Group Köp 68,20 -
Getinge B Köp 139,30 -
Industrivärden C Köp 168,80 -
HEXPOL B Köp 85,10 -
NIBE Industrier B Köp 72,45 -
Nordea Bank Abp Köp 105,70 -
DORO Köp 52,25 -
Autoliv SDB Köp 1 006,00 -
Resurs Holding Köp 60,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -