Bra men inte billigt

Aktieanalys Microchipsbolaget Infineon är rätt i den långsiktiga portföljen även om värderingen är högre i dags-läget. Den stor exponering mot fordonsindustrin gör elbilstrenden extra intressant.

År 2000 avknoppades Infineon från det tyska teknikkonglomeratet Siemens och har sedan dess vuxit till en av Europas ledande tillverkare av mikrochips. Idag har bolaget ett marknadsvärde på 21,2 miljarder euro och är noterat på Frankfurtbörsen.

Under senare år har Infineon renodlat sina verksamheter och sålt av mindre lönsamma delar. Den mest uppmärksammade försäljningen var tillverkningen av trådlösa chip som köptes av Intel år 2010.

Sedan dess har Infineon fokuserat på mikrochips främst till biltillverkare (Automotive) och krafthantering (Power Management). Men bolaget säljer också mikrochips till industrin (Industrial Power Management) och säkertslösningar för ID-kontroll (Chip Card & Security).

Infineon har stor exponering mot Europa och främst den tyska hemmamarknaden. Men Japan, Kina och övriga Asien stod i fjol för 54 procent av intäkterna. Bara 13 procent av försäljningen sker i USA.

Det fanns tidigare långt gångna planer att förvärva det amerikanska halvledarbolaget Wolfspeed baserat i North Carolina. Men i februari stoppade amerikanska myndigheter affären värd 850 miljoner dollar.

Bilindustrin är extra intressant för framtiden. Moderna bilar utrustas med allt fler avancerade elektroniska komponenter. Det handlar om allt från säkerhetssystem, sensorer, digital instrumentering och diverse styrsystem.

Men det är främst el- och elhybridbilsrevolutionen som förväntas driva den framtida tillväxten. Elbilar och hybrider rymmer nämligen uppemot fem gånger så många mikrochips som traditionella fordon.

I fjol omsatte Infineons bildel 2,7 miljarder euro. År 2020 förväntar sig analytikerkollektivet att intäkterna från bilindustrin vuxit till närmare 4 miljarder euro, enligt Factset. Och i takt med att produktionen skalas upp stiger marginalerna, då höga fasta kostnaderna slås ut på fler enheter.

Inom kraft- och elindustrin läggs allt mer tankekraft på lösningar för att kunna genererar och lagar energi lokalt. Decentraliserat och intelligent elförsörjning kommer kräva mer datakraft och fler styrsystem – vilket innebär en ökad efterfrågan på mikrochips.  

Verksamhetsgrenarna industriell kraftkontroll och krafthantering väntas inte växa lika snabbt som fordonsdelen. Men förväntas ändå generera hög ensiffrig tillväxt årligen de närmaste 4 åren.

Konkurrensen bland mikrochipstillverkarna är stenhård och det finns flertalet stora firmor som lyckas skapa högre lönsamhet än Infineon. Vi har jämfört Infineon med två amerikanska konkurrenter.

Baserat på PEG-tal är amerikanska konkurrenten NXP lägre värderad. Men bolaget har skakigare historik och sämre tillväxt.  Allt jämt ser Infineon mest aptitlig ut av de tre.

Fordonsindustrin är ett utmärkt fokusområde. En ny bilmodell har lång livscykel, inte sällan minst 7 år. Tillverkarna byter ogärna ut elektriska komponenter under resans gång. Det är både dyrt och opraktiskt. Mikrochipsen är bara en liten del av helheten. För att undvika bekymmer väljer tillverkarna heller kvalitet före pris, vilket också talar för Infineon.

Långa cykler ger bolaget goda möjligheter att planera för framtiden. Det är en stor skillnad mot mikrochips-bolag som säljer till datortillverkare och andra med kortlivade produkter.

Men beroendet av fordonsindustrin innebär en hög cyklisitet i efterfrågan. Billig finansiering och etableringen av privatleasning som företeelse i Europa har fått industrin att blomstra och bilförsäljningen är på topp. När baksmällan kommer lär det slå tillbaka även på Infineon.

Den tekniska utvecklingen, och ökningen av antalet mikrochips per bil, kan dock till viss del väga upp för mindre svackor i fordonsförsäljningen när bensin- och dieselbilar ersätts med el- och hybridbilar.

Infineon är inget för fyndköparen då en stor del av framtidspotentialen redan är inprisad. Men bolaget är allt jämt intressant att äga. Utvecklingen inom smart energi och elfordon har precis startat och kommer gå snabbt när bollarna väl sats i rullning, och det har de.

Har du tålamod att lägg Infineon-aktien i byrålådan och behåll den där minst tre år framåt. Då är den ett bra köp även på dagens kursnivåer. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Infineon Technologies AG Köp 18,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -