Billig aktie i dyr sektor

Aktieanalys Lam Research är en prisvärd aktie i en i övrigt högt värderad bransch. Men det finns skäl varför. Tagare av aktien bör vara beredd på lugnare utveckling efter 2017.

Den rådande tjurmarknaden i USA har redan firat åttaårs-jubileum och värderingarna på börsen har stigit till generellt höga nivåer - inte minst i tekniksektorn. Oron för att stigande marknadsräntor ska sätta stopp för börsfesten växer, men inte alla teknik-aktier har hunnit bli svindyra.

Ett bolag som sticker ut i Placeras genomgång är amerikanska Lam Research Corporation. Bolaget värderas, trots en omsättningstillväxt högre än 20 procent per år i snitt de senaste fyra åren, lägre än börsen i stort.

Och enligt analytikerkåren ska även 2017 bli ett rekordår. Konsensusprognosen innehåller en försäljningsökning på 33 procent mot i fjol, enligt Factset.

Lam Research designar, tillverkar och servar tillverkningssystem för halvledare och mikrochips i integrerade system. Dessa chip utgör en mycket liten del av slutprodukten men kräver likväl avancerad utrustning för att tillverkas. Mikrochips ryms i en allt bredare arsenal av vardagsprodukter, vilket innebär att det krävs fler tillverkningslinor för att bygga dem.

Försäljning har eldas på av en ökad användning av avancerad elektronik i allt från bilar och hushållsapparater till datorer, telefoner och surfplattor, som kräver allt större lagrings- och datakapacitet.

Mer specifikt är utfasningen av traditionella hårddiskar och bytet till snabbare SSD-diskar en drivkraft bakom framgångarna. Lam Research ligger bra till i utrullningen av ny teknik som kallas 3D-NAND.

Även ramminnen behöver få större kapacitet för att klara högupplösta spel, videoströmning och virtuella verkligheter.

Dessa ska rymmas i slimmade telefoner och surfplattor, då krävs moderna produktionssätt.

Kunderna är många och aktiva i en mängd olika branscher och det gör Lams Researchs intäktsström väl diversifierad. I slutet på mars mottogs hedersutmärkelsen ”Supplier Award 2016” från tyska chiptillverkaren Infineon, som är en gigant i branschen.

Försäljningsutvecklingen är hittills imponerande så är även förväntningarna på 2017. Men det existerar orosmoment. Kundernas stora investeringar senaste åren kan innebära en tillfällig topp i efterfrågan, vilket kan få negativ effekt under nästa år befarar analytikerna.

Proffsen som följer bolaget spår oförändrad vinst år 2018, jämfört med 2017 och ett litet avbräck i omsättningen.De långsiktiga utsikterna för branschen och Lam Research förblir dock goda. Därefter förväntas tillväxten återigen ta fart och vara cirka 10 procent under 2019. Det är långt fram i tiden och mycket kan såklart hända på vägen.

Baserat på årets förväntade vinst får investeraren betala p/e 14 för Lam Research. Lite mer om vi ser till vinsten 2018. Men endast p/e 12 på 2019. Det förefaller billigt för ett bolag med en vinstmarginal i rörelsen väl över 20 procent.

Sannolikt är det den förväntade platån i både omsättnings- och vinsttillväxt under 2018 som håller nere värderingen. PEG-talet är också lågt. Långsiktigt bör aktien dock vara en god investering. Kvartalsvis delar bolaget ut pengar, de senaste två gångarna 45 cent per aktie.

Den ökade efterfrågan på halvledare och mikrochips lär inte bli mindre på sikt. Så givet en investeringshorisont på minst tre år är Lam Research köpvärd. För placerare med kortare horisont finns bättre investeringsalternativ givet utsikterna kommande året.

Läs även analysen av microchipbolaget Infineon: Bra men inte billig

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lam Research Neutral 126,16 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -