På kort sikt ser vi fler risker än möjligheter och få triggers till ökade kurser på börserna. Vi är försiktigare med fondvalen och rekommenderar fortsatt medelrisk- och lågriskfonder. Vill du läsa mer om Placeras marknadssyn hänvisar vi till Pekka Kääntäs marknadssyn för juni.
Inför juni gör vi en förändring bland våra köpvärda fonder inom segmentet medelrisk.
Vi tar in en gammal fondfavorit, AMF Balansfond, som flera gånger tidigare varit med på listan. Det en billig aktivt förvaltad blandfond, som en basfond bland aggressiva blandfonder.
Aggressiva blandfonderär den kategorin inom blandfonder som kan ha en högst aktiedel, 65–75 procent. En av blandfondens styrkor är att den kan vikta om till räntebärande papper när aktier går sämre.
Aktieandelen i AMF Balansfond kan vara mellan 25 och 75 procent, de senaste åren har aktieandelen legat på drygt 60 procent i fonden. Ränteinvesteringarna är främst svenska. Även aktiedelen har ett tydligt fokus på Sverige, nästan 43 procent är investerat i Sverige. USA väger näst tyngst med knappt 20 procent.
AMF Balansfond uppvisat bra avkastning i relation till risken, vilken är 85 procent jämfört med kategorisnittet. Det gör att den riskjusterade avkastningen för fonden blir riktigt bra.
Med basfond syftar vi oftast på indexfonder eller en billig aktivt förvaltad fond. Den spås gå bättre än kategorin i stort, och fokuserar på marknader eller branscher som bedöms utvecklas bättre än snittet i kategorin.
Räntemarknaden erbjuder i bästa fall blygsam avkastning men får agera som parkeringsplats när riskerna ökar. Vi har kvar Spiltan Räntefond Sverige bland våra köpvärda fonder i juni. Den har gett en avkastning på 2,5 procent det senaste året, vilket får anses bra i rådande ränteklimat.
Även lågrisk-hedgefonden Atlant Stability har levererat bra i turbulenta perioder och den strävar efter att vara markandsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling. Det är egenskaper man gärna vill ha i portföljen när marknaden är mer nervös.
I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger – helt enligt gällande finansiell teori.
Två fonder sticker ut. Det är Didner & Gerge Småbolag som har levererat den högsta genomsnittliga avkastningen under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 76,6 procent. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp 48,4 procent med en lite högre risk.
Henrik Didner och Adam Gerge
Storebrand Global Multifaktor har levererat en hög riskjusterad avkastning under perioden. Risken i fonden har varit på lägre nivå än globaltaktieindex.
Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. Den som delar vår uppfattning om att minska risken ska titta vidare bland våra låg- och medelriskfonder.
För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta upp hänvisar vi till våra fonder med hög risk.
För aktieplaceringar hänvisar vi till våra listor över tio köpvärda aktier i juni.
HÖGST RISK
Basfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära:En indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.
Spetsfond
Blackrock World Finance: Fonden investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16).
HÖGRE RISK
Spetsfonder
Storebrand Global Multifaktor:Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.
AMF Aktiefond Europa: Fonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet, vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 80 bolag i portföljen. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.
Didner & Gerge Småbolag: En småbolagsfond med nordiska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30–50 bolag.
MEDELRISK
Basfond
Swedbank Robur Access Mix:En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.
AMF Balansfond har uppvisat bra avkastning i relation till risken. En konkurrensfördel är fondens förvaltningsavgift. Den ligger på 0,4 procent per år, vilket är riktigt lågt.
Spetsfonder
Carnegie Strategifond:Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt.
LÅG RISK
Basfonder
Spiltan Räntefond Sverige:Erik Brändström och Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar denna korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.
Spetsfonder
Atlant Stability:Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.
Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.
Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att vi i samband med månadsskiften reviderar listan för möjliga förändringar.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.