Tio köpvärda fonder i september

Köptips Placeras fondexpert Pär Ståhl gör en ändring inför september månad på listan över tio köpvärda fonder.

Sommaren har bjudit på en blandad kompott utifrån ett investerarperspektiv. Flera börsrekord på USA-börserna, en usel börsutveckling på vår egen Stockholmsbörs, stigande råvarupriser och en krona som blivit allt starkare.

Sommarmånaderna har varit dramatiska för en svensk fondsparare. Stora valutarörelser främst mot den viktiga amerikanska dollar har förvandlat en bra uppgång i dollarnoterade tillgångar, till en ganska dålig investering i svenska kronor räknat. Dollarförsvagningen mot kronan har varit påtagligt med en nedgång på knappt 9 procent det senaste kvartalet.

Enligt Morningstar är det bara Latinamerika som är på plus för en svensksparare det senast kvartalet - med en uppgång på 2,6 procent. Nordamerika intar jumboplatsen med en nedgång på 7,3 procent. De europeiska börserna har avkastat lite bättre med en nedgång på 7,1 procent. Stockholmsbörsen har under perioden backat med 6,4 procent.

Tillväxtmarknaderna i Asien och Östeuropa har inte backat fullt så mycket, utan här är slutar fallet med nedgångar på 2,5 procent respektive 3,1 procent.

Förhoppningsvis lugnar dollarfallet ner sig framöver och det mesta är taget. Det skulle innebära att bolagens och fondernas utveckling spelar den avgörande rollen för avkastningen och inte valutafluktuationer.

Som framgår av Pekka Kääntäs Marknadssyn för september så höjer Placera risken i allokeringen från låga 40 procent aktier till mer neutrala 50 procent aktier. Vi gör en förändring på fondlistan. Sedan vår senaste lista över tio köpvärda fonder i slutet på juni, har våra två lågriskfonder positiv avkastning tillsammans med Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära.

För den som vill öka risken i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna i segmenten medelrisk, högre risk och högst risk. Jag väljer att inte förändra bland de fonderna med högst risk. Det är fondval som vi tror kommer att fortsätta leverera högre avkastning än respektive kategorisnitt av liknande fonder.

Jag väljer att byta ut en av våra tre blandfonden, AMF Balansfond, till fördel för lågriskfonden Carnegie Corporate Bonds.

Spetsfonden Carnegie Corporate Bonds är ett räntesparande med lite högre risk än de två fonderna som ingår sedan tidigare i lågrisk segmentet. Fonden lånar långsiktigt ut pengar till svenska och nordiska företag och får tillbaka i form av återkommande räntor. Investeringar görs i välskötta, stabila nordiska företag med bra marknadspositioner.

Förvaltarna Niklas Edman och Maria Andersson sköter en balanserad fondportfölj med bra geografisk spridning. Alla utländska innehav är valutasäkrade för att slippa valutarisk.

Carnegie Corporate Bonds A med sin något högre risknivå kompletterar de två tidigare lågriskfonderna på listan, hedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan räntefond Sverige. De tre fonderna passar utmärkt för den som vill fortsätta ta mindre risk.

I diagrammet visar vi förhållandet mellan fondernas genomsnittliga avkastning och risk de senaste tre åren. Vi ser hur huvuddelen av fonderna följer den trendlinje som speglar ett positivt samband mellan risk och avkastning. Ju lägre risk man tar desto lägre avkastning kan man förvänta sig att investeringen ger – helt enligt gällande finansiell teori.

Det är tydligt att den svaga aktiemarknaden satt avtryck. Risken har ökat och avkastningen sjunkit för fonderna i diagrammet under sommaren.

En fond sticker ut. Det är Didner & Gerge Småbolag som har levererat den högsta genomsnittliga avkastningen under perioden. De senaste tre åren har fonden gått upp med 63,5 procent. Kategorisnittet har under motsvarande period gått upp drygt 58 procent till en högre risk.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder. För den som tror att aktiemarknaderna kan fortsätta ner hänvisar vi till våra fonder med låg risk.

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Spetsfond

Blackrock World Finance: Fonden investerar i stora banker och finansinstitut på global basis. Två tredjedelar av portföljen är placerad i banker med fokus på vanlig in- och utlåning. Av fondens kapital är 52 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31) och Asien (16). 

 

HÖGRE RISK    

                       

Spetsfonder

Storebrand Global MultifaktorFondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

AMF Aktiefond Europa: Fonden har långsiktiga innehav och låg omsättningshastighet, vilket har betalat sig över tid. Den har under det senaste året haft mellan 55 till 80 aktier. Relativt få bolag i fonderna bör öka den bolagsspecifika kunskapen, vilket Placera värdesätter hos en aktiv förvaltare.

Didner & Gerge Småbolag: En småbolagsfond med nordiska innehav. Förvaltningen är aktiv och långsiktigt. Fokus ligger på tillväxtbolag och fonden innehåller mellan 30–50 bolag.

 

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access MixEn billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie StrategifondBlandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Carnegie Corporate Bonds: En aktivt förvaltad företagsobligationsfond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag, och har belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här finns Placeras fullständiga Strategidokument för september:

Vår börssyn, tio köpvärda aktier, tio köpvärda fonder och mer därtill.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 129,64 -
BGF World Financials A2 Köp 207,14 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 1 982,53 -
AMF Aktiefond Europa Köp 182,17 -
Didner & Gerge Småbolag Köp 707,37 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 259,09 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 229,65 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 120,59 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 417,19 -
Atlant Stability Köp 1 351,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -