ETF med het Cyber-säkerhet

ETF/Fonder Den globala IT-säkerhetsmarknaden förväntas omsätta 1 850 miljarder kronor år 2022. Det motsvarar en årlig tillväxt på 11 procent från 2016. Placera har hittat en börshandlad fond med fokus på IT-säkerhet.

Fram till nyligen har Försvarsindustrin varit i framkant med IT-säkerheten. Men idag är de viktigaste krafterna ökade säkerhetsbehov för företag.

Den snabba digitaliseringen av många branscher som finansiella tjänster, försäkringar, e-handel och telekomverksamhet samt ökad användning av webb- och molnbaserade tjänster gör att it-säkerhetsmarknaden växer lavinartat för att skydda känsliga uppgifter mot hackerattacker.

Ytterligare en stark trend för IT-säkerhet är Internet of things, ett samlingsnamn för internet-uppkopplade vardagsprodukter och maskiner där föremålen kan sammankopplas fysiskt eller via trådlöst nätverk och därefter utbyta data. Experter uppskattar att Internet of things kommer att uppgå till 50 miljarder enheter år 2020. IT-säkerhetslösningar behövs för att säkra nätverksinfrastrukturen och de enheter som är anslutna via den.

Flera experter spår att de dataintrång som skett genom hackerattacker den senaste tiden runt om i världen, nu senast hos företaget Equifax där hälften av USA:s befolkning fick personuppgifter utlämnade, kommer att driva på IT-säkerhetsmarknaden framåt med flera och striktare dataskyddsdirektiv från myndigheter för att möta hot från cyberterrorism.

Med den höga genomsnittliga tillväxten som spås de närmaste åren får IT-säkerhetsmarknaden ses som icke-cykliskt. Det innebär att den inte följer de ekonomiska cyklerna och konsumtionen brukar vara ganska konstant och öka över tiden

Den som inte vill köpa enskilda aktier, kan investera i en portfölj av IT-säkerhetsbolag genom att köpa den börshandlade fonden ETFMG Prime Cyber Security ETF (HACK). Det kan vara ett bra sett att sprida risken i sin investering.

ETFMG Prime Cyber Security ETF (HACK) investerar globalt i bolag som har anknytning till IT-säkerhet. Den är den första ETF:n inom temat IT-säkerhet och den lanserades vintern 2014. Utvecklingen sedan start har varit sämre än tekniktunga Nasdaq 100-index. Men den senaste månaden och efter Equifax skandalen har HACK utvecklats betydligt bättre än Nasdaq 100-index.

Urvalet görs av en investeringskommitté som delar in fondens innehav i två segment. Den första innehåller hård- och mjukvarubolag inom IT-säkerhet.

Den andra gruppen består av bolag som är underleverantörer av tjänster och tillför unikt innehåll till den första gruppen.

I HACK ingår det för närvarande 39 innehav och bolagen får lika vikt inom varje segment. De fem största bolagen utgör drygt 20 procent och inget innehav är större än 4,7 procent. 91 procent av bolagen hör hemma i mjukvarusektorn. Kommunikations- och nätverksbolag är den näst största branschen på drygt 7 procent.

Den absoluta majoriteten av bolagen, drygt 82 procent, är nordamerikanska, 7,6 procent är europeiska och den tredje största regionen är asiatiska bolag på knappt 7 procent.

ETF Managers Group har drygt 11 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,60 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs (spreaden) är liten.

HACK är en nischprodukt med en hög koncentration till icke-cykliska IT-säkerhetsbolag med relativt hög risk, vilket den skyhöga höga värderingen på p/e 300 och låga utdelningen vittnar om.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -