Så kan du köpa Afrika och Asiens nya internetstjärnor

ETF/Fondanalys Alibaba och Tencent är världsberömda. Men på tillväxtmarknaderna finns det en uppsjö av andra framångsrika internetbolag. Och här är en ETF som tar sikte på det.

Tidigare har jag skrivit om snabbväxande internetbolag inom e-handel i Kina och om spelmarknads-ETF:er. Nu har jag hittat en ETF som fokuserar brett på snabbväxande internetbolag och spelbolag på tillväxtmarknaderna.

I många tillväxtländer går utvecklingen inom internet och framför allt mobilt internet snabbare än i västvärlden. I Kina där mobila betaltjänster växer så det knakar. Idag tar Alibabas AliPay hand om knappt 70 procent av alla e-handelsbetalningar i Kina. Det är inte bara i Asien tillväxten sker.

Egypten och Kenya är två afrikanska länder på stark frammarsch vad gäller mobila betalningar. Nigerias största e-handelsplattform Jumia (grundat av tyska Rocket Internet)växer med 20 procent per månad i antal besök. Plattformen har fortsatt expandera till Ghana och Kamerun.

Latinamerika är den region efter Asien där internetpenetrationen växer som snabbast. E-handeln i Brasilien växer betydligt snabbare än den i USA och har den snabbaste tillväxten efter Kina.

Flera ledande konsultfirmor liksom World Economic Forum säger att e-handel är en megatrend på tillväxtmarknaderna. De spår att år 2018 kommer ungefär hälften av alla internetanvändare handla via e-handel. Det är inte så långt från de 63 procent som är motsvarande i de utvecklade länderna.

Den som vill investera i snabbväxande internetbolag på tillväxtmarknaderna men inte köpa enskilda aktier kan med fördel investera i Emerging Markets Internet & E-handel ETF (EMQQ).

Den placerar efter ett index bestående av internet- och teknikbolag verksamma inom olika former av e-handel, betalningar och mobilspel på tillväxtmarknaderna och även på så kallade gränsmarknader. Det är en koncentrerad nisch-ETF.

EMQQ under året

Årets avkastning skäms inte för sig, uppgången utklassar de flesta andra index. Flera av fondens stora innehav har haft en ovanligt stark utveckling. Den kinesiska e-handelsjätten Alibabas aktie har dubblat värdet under året.

Alibaba under året

Det sydafrikanska internetkonglomeratet Naspers har en drygt 60-procentig uppgång i år efter flera viktiga förvärv av konkurrenter.

För att ingå i indexet som EMQQ följer måste företagen ha ett marknadsvärde på minst 2,5 miljarder kronor med en bra likviditet i aktien. Företagen måste ha en majoritet av sina intäkter från internet- och e-handelsaktiviteter i någon eller flera av de 28 tillväxtmarknadsländer man identifierat. Urvalet görs av en indexkommitté. Indexet beräknas av Solactive AG som rebalanserar indexet två gånger per år, den sista fredagen i juni respektive december.

Indexet är marknadsviktat och består av ett 40-tal bolag, inget bolag väger mer än 8 procent vid varje rebalanseringstillfälle. Det halvår som går mellan rebalanseringarna får bolagens värde flukturera fritt, vilket innebär att det kan väga mer än 8 procent.

Tanken med ett maxtak på 8 procent är sannolikt att skapa ett effektivt hinder så att de stora kinesiska teknikdrakarna Tencent, Alibaba och Baidu inte ska få en allt för dominerande ställning.

I fonden ingår för närvarande 42 innehav. Den absoluta majoriteten av bolagen, drygt 77 procent, är rena internetbolag. Det är ett stort hopp ner till IT-service och konsultbolag på drygt 5,2 procent som är näst största bransch. De fem största innehaven utgör drygt 35 procent. De tre stora kinesiska teknikbolagen är fondens största innehav. Tencent är störst på drygt 9 procent.

Halva fonden består av storbolag. Medelstora bolag utgör 40 procent och resterande del är småbolag. Den geografiska exponeringen är mot kinesiska bolag som utgör drygt en tredje del. Näst största är amerikanska bolag på nästan 20 procent följt av bolag noterade på Hongkong-börsen.

EMQQ har en hög koncentrationsrisk till internetbolag och fokus på tillväxtmarknader. Vissa av tillväxtmarknaderna betraktas som gränsmarknader vilket innebär att de är i de tidigaste utvecklingsstadierna och mindre likvida och mer volatila än andra marknader.

ETF-leverantören Exchange Traded Concepts har 20 ETF:er noterade i USA med ungefär 35 miljarder kronor i totalt förvaltat kapital. Förvaltningsavgiften i fonden är 0,86 procent. Likviditeten i fonden är mycket bra och skillnaden mellan köp och säljkurs (spreaden) är liten. 

EMQQ är en riktig nischprodukt med en hög koncentration av framtida förhoppningsvinnare inom internetområdet på tillväxtmarknaderna. Fonden har en hög risk, vilket den höga värderingen på p/e 80 och låga utdelningen vittnar om.

Läs mer här:

Spelmarknads-ETF spöar börsen

ETF: Snabbväxande internetbolag

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -