Två kuster, två olika världar

(Newark. New Jersey) Nu är vi framme i vid slutet på Placeras reportageresa i USA. Det har varit en intensiv vecka med väldigt många intryck.

Jag vet inte om det var vädret som påverkar. Men det var positivare tongångar i Silicon Valley än New York. Det var en annan optimism bland teknikbolagen än de stora investmentbankerna.

Bolagen målade upp en positiv mikrobild, med stora möjligheter som de verkar i. Det talades om nya marknader och nya tjänster som spås har framtidspotential. Många av bolagen stärks av starka tydliga trender. Det var allt från en enorm tillväxt inom mobilspel i Kina, migrering till datacenters samt en tydlig miljötrend som hjälper både elbilar och elbussar.

Det var ett tydligt fokus på möjligheter och inget särskilt Trump-fokus till skillnad från i New York. Mycket av bolagens fokus är på ökad innovation och produktivitet, vilket man ser som en ledstjärna och tydlig framgångsfaktor.

En annan sak som slog mig är det välutvecklade ekosystemet kring hela Silicon Valley. Här finns bra universitet med duktiga och innovativa studenter från hela världen. Man är positiv till att starta nya bolag och tänker gärna innovativt och banbrytande inspirerade av de stora teknikdrakarna som finns i närheten.

Det finns en tydlig framgångsrik historia som uppmuntrar. Framgångsrika investerare och vc-firmor trängs utanför Stanford University på den kända investerargatan Sand Hill Road. Här hittar man investerarna som tidigt gick in i Microsoft, Amazon, Facebook, Twitter, Google. Listan är oändligt lång.

Stora etablerade fondförvaltare som Franklin Templeton finns här. De träffar gärna start-ups för att se vilka trender som är på gång samt för att försöka förstå de investeringar de redan har och inte minst lära känna bolagen inför en kommande börsnotering.

I New York var det en mörkare makrobild som nationalekonomerna på de stora bankerna presenterade.

Oron för President Trump var tydlig. Ekonomerna var tydliga med att den nya skattereformen inte ger någon särskild tillväxt på landets BNP. Oron över kommande mid-term val till kongressen till sommaren var tydlig. Det kan ändra maktbalansen i kongressen, vilket skulle skapa osäkerhet, något som finansmarknaden inte gillar.

Det fanns även en viss oro kring Trump då han är tydligt att han inte gillar frihandel och globaliseringstrenden. De konstaterar att han kan skapa mycket oreda då han inte behöver kongressen beslut när det gäller frihandelsavtal. Han kan besluta om ny förhandling av frihandelsavtal.

Det fanns också en tydlig osäker kring ECB och vad som händer med de globala räntorna när de slutar köpa obligationer – det lär vi alla få se.

Men allt var inte mörker.

Storebrand/SPP fonder presenterade en makrobild där ”alla stjärnor står rätt”. De ser riktigt bra ut i världsekonomin och det är en synkroniserad uppgång. Trots det så valde förvaltaren att vikta ner aktiedelen inför novembermånad.

Sist men inte minst så vet jag vad den starkaste trenden är inom hållbara investeringar - det är gröna obligationer. Det låter faktiskt som världen trots allt är på väg att bli lite grönare. Investerarna gillar gröna obligationer och konsumenterna gillar Teslas bilar.

Läs alla artiklar från min resa!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -