Nya aktiva fonder till Topplistan

Fonder Efter den senaste tidens turbulens väljer jag att förnya och bredda Fondtopplistan. In kommer tre nya fonder och jag väljer att ta bort två.

Den första nya fonden är blandfonden Sensor Sverige Select som tar plats på listan för fonder i segmentet medelrisk. Det är en aktivt förvaltad blandfond med ett fritt investeringsmandat beroende på hur de ser på aktiemarknaden.

Fondens investeringsprocess sker genom en så kallad top-down analys. En marknadsanalys är första steget i processen, den tar tempen på hur finansmarknaden ser ut. Man försöker helt enkelt förstå var finansmarknaden är på väg det närmaste halvåret. Detta ger aktieexponeringen, det vill säga andelen av fonden som ska vara investerade i aktier kontra räntor.

Förvaltarna Ulf Öster och Stefan Olofsson

Utifrån makroläget bestäms vilka sektorer som drar fördel av det ekonomiska läget, vilka som är svaga sektorer och vilka sektorer som har strukturella drivkrafter. Man är inte rädd för att avvika mot index och flera sektorer som ingår i aktieindex saknas helt i fonden.

Fonden har en koncentrerad portfölj på totalt 20 innehav. De fem största innehaven utgör 34 procent. Halva portföljen består av stora bolag, 28 procent är medelstora bolag och resterande del är småbolag.

Förvaltarna har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 31 procent de senaste tre åren betydligt bättre än både kategorisnittet för liknande fonder och Stockholmsbörsen som helt trots lägre risk. Vilket gör att fonden belönats med fem stjärnor av fondratingbolaget Morningstar.

Jag byter in den svenska småbolagsfonden C Worldwide Sweden Small cap på Fondlistans segment högre risk och tar ut Didner & Gerge Småbolagsfond.

Fonden leds av den erfarne förvaltaren Henrik Söderberg som har förvaltat fonden framgångsrikt sedan februari 2010, och lyckats avkasta betydligt bättre än sitt jämförelseindex och kategorisnittet.

Henrik Söderberg

Henrik Söderberg kombinerar en aktiv förvaltning med långsiktiga investeringar. Grunden är en aktiv förvaltningsstrategi med fokus på bolag med långsiktiga trender och teman. Fokus är att hitta mindre bolag med en långsiktig strukturell tillväxt oberoende av konjunktur. Investeringshorisonten sträcker sig oftast mellan 3 – 5 år. Det vittnar den låga omsättningshastigheten om, och det har betalat sig över tid.

De senaste fem åren fonden stigit i värde motsvarande 175 procent, vilket är mycket bra. Jämförelseindex har stigit 80 procent och kategorisnittet för svenska småbolagsfonder 133 procent. Historiskt har förvaltaren lyckats balansera mellan upp- och nedgångarna på ett mycket bra sätt.

Nu till sista fondvalet. Jag väljer att byta ut Delphi Nordic och ta in Norron Active R i segmentet högre risk.

Fonden förvaltas sedan fondens start av Gustaf Sjögren och Nicklas Granath. Båda har mycket lång erfarenhet av finansbranschen. De har förvaltat fonden sedan starten i juni 2011 och de är som namnet antyder aktiva i sin förvaltning. Förvaltarna letar investeringar fritt utan påverkan av index och letar även utanför Stockholmsbörsen. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven.

 Gustaf Sjögren och Nicklas Granath

Investeringsprocessen består av en analys som delas upp i en fundamental del och en icke-fundamental del. Den fundamentala analysen fokuserar på bolagets lönsamhet, kvalité på balansräkningen och konkurrenssituation. Värdering är en viktig del, bolaget ska vara lågt värderat relativt utsikterna för en omvärdering.

Förvaltarna har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 156 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 79 procent. Under perioden har fonden avkastat betydlig bättre än både kategorisnittet och index under varje enskilt år, vilket är en riktigt bra prestation. Historiskt har förvaltarna lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt, vilket jag tror de kommer att fortsätta med.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sensor Sverige Select Köp 233,47 -
C Worldwide Sweden Small Cap 1A Köp 361,85 -
Norron Active RC SEK Köp 324,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -