Europa för den långsiktige

Aktier I början av mars visade inköpschefsindex för februari att EU:s ekonomier expanderar. För den som vill ta del av tillväxten i Europa har Placera skrivit om och analyserat en lång rad europeiska aktier. Här följer några smakprov.

Många investerare gillar högutdelare och många drömmer om att skapa sin egen utdelningsportfölj. Ett alternativ till att ha svenska aktier i utdelningsportföljen är att köpa tyska högutdelare. Läs om de bästa tyska utdelningsaktierna .

Vem drömmer inte om att hitta en aktie som stiger med i genomsnitt över 30 procent per år under de kommande 20 åren? Så mycket har Europas bästa aktie presterat.

Investerare behöver inte vända sig till USA för att hitta riktiga tillväxtraketer. En aktie som under de senaste 20 åren utklassat både Apple- och Amazons aktier är europeisk. Läs om Europas bästa aktie här.

En stor del av den tyska börsen består antingen av fordonstillverkare eller av underleverantörer till fordonsindustrin. Bilaktier har gått starkt under de senaste tolv månaderna. Här är bilaktierna som utklassar börsen.

För den som är intresserad av bilindustrin och bilaktier, men tycker att risken med fordonsaktier är för hög, går det att köpa mer defensiva däckaktier. På den europeiska marknaden finns både tyska Continental, franska Michelin och italienska premiumtillverkaren Pirelli. Läs om aktierna som aldrig däckar.

Vill man dra nytta av elbilsboomen när uttjänta batterier ska återvinnas finns det ett världsledande belgiskt bolag att investera i. Läs Placeras analys av aktien här.

En annan möjlighet att investera i miljöaktier är att köpa nederländska vattenreningsbolaget Aalberts Industries eller tyska halvledarbolaget Infineon. Läs om förvaltarens bästa miljöaktier.

På den svenska börsen finns idag inget noterat försäkringsbolag. Försäkringsbolag ses ofta som ett säkert och tryggt alternativ på börsen. På tyska börsen kan du investera i ett av världens största försäkringsbolag som samtidigt är en av världens största kapitalförvaltare. Läs mer om att försäkra portföljen på tyskt vis.

För den som vill ta del av tillväxten i den europeiska byggsektorn på ett annorlunda sätt finns en rad cementaktier att addera till portföljen. Den aktie mest störst anknytning till Sverige är Heidelberg Cement. En del av Heidelberg Cement är svenska Cementa. Läs mer om att cementera din aktieportfölj.

Det finns en rad stora flygplatser i Europa och flera är börsnoterade. Bland annat kan du handla aktier i Köpenhamns flygplats och i franska flygplatsoperatören Aeroports de Paris. Aeroports de Paris är världens tredje största noterade flygplatsoperatör. De äger och driver Paris tre flygplatser: Paris-Orly, Paris-Charles de Gaulle och Paris-Le Bourget. Här kan du se vilka flygplatsaktier som ger en bra resa.

Några av världens största bryggeriaktier är europeiska som Carlsberg, Anheuser Busch och nederländska Heineken. Under det senaste året har aktierna utvecklats starkt. För 2018 spås ett år med ökad försäljning. Ytterligare en bonus för öl- och alkoholdryckestillverkarna är fotbolls-VM i Ryssland. Läs mer om världens största bryggeriaktier.

Tre av världens största vapentillverkare är europeiska och noterade. Dels handlar det om den europeiska vapentillverkaren Airbus, franska Thales och italienska Leonardo. Här kan du läsa mer om europeiska vapenaktier.

Slutligen har schweiziska banken UBS har listat de italienska aktierna man bör äga respektive inte äga.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -