En fond när börsen stormar

Fondanalys Efterfrågan på säkrare investeringsalternativ är stor nu när turbulens och börsoron tilltagit. Därför har Placera har plockat fram en intressant företagsobligationsfond.

De globala finansmarknaderna svänger mycket från den ena dagen till den andra. Vill du ta ner risken i portföljen kan det vara läge att ta in och komplettera med en företagsobligationsfond. Den ger möjlighet till större avkastning än ett bankkonto.

Placera har hittat en fond som sprider riskerna med många små innehav. Förvaltarna Fabian Dahl och Henrik Tingstorp förvaltar tillsammans tre räntefonder.

Henrik Tingstorp och Fabian Dahl

När fonddatabolaget Morningstar delade ut förvaltningspriser för någon månad sedan utsåg de Simplicity till vinnare som bästa fondbolag för förvaltning av räntefonder. Motiveringen löd: ”Tre räntefonder i svenska kronor med fem års historik är precis det som krävs för att delta i tävlingen, så när alla tre uthålligt presterat hög avkastning i förhållande till sitt risktagande är vinsten självklar.”.

Jag har valt att titta närmare på Simplicity Företagsobligationsfond som placerar i nordiska företagsobligationer.

Det är en aktivt förvaltad fond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag. Riskklassen är enligt Morningstar på 2 av 7, vilket är en låg risknivå. Förvaltarna följer direktiv för ansvarsfulla investeringar, utöver det så investeras inte i bolag som är fossila. Man väljer alltså bort olje- och energibolag.

Fonden placerar i företagsobligationer med fokus på stabila nordiska bolag oftast med hög kreditvärdighet (investment grade). Ungefär 60 procent av portföljen består av bolag med hög kreditvärdighet och resterande del placeras i högavkastande obligationer.

Investeringsprocessen är strukturerad med fokus på bolag med låg kreditrisk. De investerar inte i förhoppningsbolag som inte har några färdiga produkter till marknaden de verkar på. Det gör att det inte hamnar några riskfyllda investeringar i exempelvis prospekteringsbolag i fondportföljen.

Bolagen de investerar i ska ha en bra historik som visar att de klarar av att betala sina ränteåtagande över en lång tidsperiod. Ägarbilden är också en viktig parameter förvaltarna tar hänsyn till i sin investeringsprocess. Man föredrar bolag där det finns långsiktiga ägare som är villiga att skjuta till mer kapital till bolaget om det behövs.

De lägger ner mycket tid på riskhantering i fonden vilket gör att de tar små positioner i nya innehav. De har en väldiversifierad portfölj med cirka 140 innehav. Inget innehav är större än 1,6 procent. De tio största innehaven utgör knappt 13 procent av fondens värde, vilket ger en bra riskspridning

Huvuddelen av placeringarna, knappt 59 procent, är placerade i svenska obligationer. Näst största land är Norge på drygt 10 procent. Och obligationer utgivna i utländska valutor valutasäkras mot svenska kronor.

Med dagens ränteläge förväntas fondens nå en avkastning på cirka 3 procent för de kommande 12 månaderna. De tre senaste åren har fonden avkastat 8 procent, vilket är bättre än kategorisnittet av likande fonder som enligt Morningstar avkastat 3,4 procent.

Fonden har en risk i nivå med kategorisnittet och man har lyckats få en jämn avkastning de tre senaste åren. Det vittnar kvartalsavkastningen om, i två tredjedelar av fallen levererar man högre avkastning än kategorisnittet.

Andelen värdepapper med rörlig ränta (FRN - Floating Rate Note) uppgår till över 60 procent. Då är räntan bunden i tre månader varefter den justeras utifrån gällande Stiborränta, som i sin tur påverkas av Riksbankens reporänta. Det gör att fonden kan fortsätta skapa avkastning när räntorna börjar stiga.

 

Förvaltningsavgiften är 0,9 procent per år. Fonden har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Läs också intervjun med förvaltaren Fabian Dahl.

Placeras rekommendationer av företagsobligationsfonder riktar sig till fondsparare som vill ha låg risk i sitt sparande och sprida riskerna i sin portfölj.

Läs om andra bra räntefonder att investera i.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Simplicity Företagsobligationer A Köp 124,47 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -