Följ en europeisk fondstjärna

Fondanalys En av Europas mest framgångsrika fondförvaltare lägger ner all tid på att förstå bolagen och de långsiktiga trenderna men ingen tid på makroanalys. Placeras fondexpert Pär Ståhl har hittat en ny favorit bland europeiska fonder.

Trots att de globala investerarna lämnat europeiska placeringar till fördel för amerikanska aktier i en allt snabbare takt de senaste månaderna så finns det skäl gå emot marknaden och investera långsiktigt i Europa. Europa väger ungefär 22 procent i ett globalt aktieindex. Och pendel svänger snabbt hos investerarna.

Europeiska investeringar var en klar favorit för ett tag sedan. Nu har stora delar av marknaden börjat tvivla på europeiska aktier i spåren på sämre makrostatistik, en ganska svag rapportperiod och ökad politisk risk. Men det finns alltid bolag som avkastar bra även när marknaden som helhet går sämre.

Så det gäller att hitta en bra förvaltare som har en bra känsla att hitta framtida kursvinnare. Oberoende om investerarna är positiva eller negativa till marknaden de är verksamma på. Alltså fokus på att förstå bolagen och mindre tid på makroanalys.

En fond som utmärker sig genom att klå marknaden över en längre tid, är Spetsfonden Jupiter European Growth som förvaltas av Alexander Darwall. Han har är inne på sitt elfte förvaltningsår i fonden och har gjort det mycket bra. Till sin hjälp har han Luca Emo och Jordane Guillot. Fondens avkastning talar för sig själv, på 10 år har fonden stigit med drygt 200 procent efter avgifter i svenska kronor. Det är riktigt bra då breda MSCI Europaindex bara avkastat drygt 70 procent under motsvarande tidsperiod och även det i kronor.

Alexander Darwall letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess. Och framför allt lägger han inte ner någon tid på makroekonomiska prognoser. Utan det är fullt fokus på sekulära trender och att försöka förstå bolagen. Sekulära trender är riktigt långsiktiga trender som exempelvis digitaliseringstrend och e-handel. Han försöker förstå hur de långsiktiga trenderna påverkar marknader och vilka effekter det får på företag. Ett tydligt investeringsstöd för att förstå och hitta framtida aktievinnare.

Alexander Darwall

I investeringsprocessen letas efter bolag med starka marknadspositioner och bra långsiktiga framtidsutsikter för tillväxt. Bolagens lönsamhet ska vara bra i kombination med en stark affärsmodell. Bolagen ska gärna vara marknadsledare, vilket gör att de kan vara prisledande och sätta priset för att öka marginaler. Bolaget ska gärna verka på en marknad med höga inträdes barriärer för konkurrenter.

Man föredrar bolag med erkänt bra företagsledning med tydliga och framgångsrika ägare. Alexander Darwall och teamet träffar över 200 företag varje år och det är ett viktigt led i att försöka förstå bolagen man investerar i. Investeringarna är mycket långsiktiga och det finns ingen given tidsperiod för hur lång den ska vara. Det är en stor skillnad mot övriga fondförvaltare där många förvaltare har  en långsiktigt investeringshorisont på mellan 3 till 5 år.

Investeringsprocessen mynnar ut i en koncentrerad portfölj på mellan 30 och 40 bolag, i dagsläget har fonden 35 innehav. Man har hög tilltro till de bolag förvaltaren tror mest på. Fondens fem största innehav väger knappt 39 procent.

Långsiktigheten i de investerade bolagen är tydlig och mellan 10 och 20 procent av bolagen byts ut varje år. Flera innehav har varit med de senaste tio åren. Bland annat tre av de fem största innehaven. Tyska betalbolaget Wirecard, danska läkemedelsjätten Novo Nordisk och cybersäkerhesbolaget RELX hör till 10-åringarna. Att långsiktigheten kan löna sig visar av fondens största innehav Wirecard som har haft en enorm kursutveckling på 1 700 procent - utdelningar inräknat - under fondens 10-åriga investeringsperiod.

Investeringsprocessens kriterium för att hitta intressanta investeringar och de aktieval man historiskt har gjort i fonden har en tydlig lutning åt stora tillväxtbolag. Stora bolag utgör 80 procent, medelstora bolag är 16 procent och resterande del utgörs av småbolag.

Största sektorn är inte överraskande teknikbolag på knappt 22 procent. Teknikbolagsfokus är en tydlig övervikt mot index. Näst största sektor är industribolag på 21 procent, följt av hälsovårdsbolag på 18 procent. Energibolag saknas helt i fonden och råvarurelaterade bolag har en stor undervikt mot index. En annan tydlig avvikelse från index är fondens lilla exponering på 3 procent mot dagligvaror.

Fonden har mest investeringar i tyska bolag på 32 procent, en klar övervikt mot index. Näst största marknad är Storbritannien på 15,5 procent klart mindre än indexvikten. Den tredje största landinvesteringen är Spanien, Irland och Danmark. Där har fonden en vikt på drygt 9 procent i varje land. Svenska bolag utgör en försvinnande liten del på totalt under en procent. De två investeringarna man har där är Assa Abloy och Intrum Justitia. Assa Abloy är ett helt nytt innehav i fonden, där man börjat köpa in sig under februari i år.

Som jag skrev tidigare har Alexander Derwall har lyckats riktigt bra med förvaltningen. Fonden har stigit med 118 procent de senaste fem åren jämfört med kategorisnittets avkastning på 83 procent. Risken i fonden har varit lite högre än både index och kategorisnittet för likande fonder. Fonden har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en hög avkastning sett till den risk man tar. Fonden har belönats med fem stjärnor hos Morningstar för förvaltningen.

Den årliga avgiften är 1,7 procent, vilket är lägre än kategorisnittet. Och med tanke på bra långsiktiga avkastningen fonden gett är avgiften klart överkomlig. Placera tycker spetsfonden Jupiter European Growth är köpvärd för fondspararen med en lång placeringshorisont, så man kan tillgodogöra sig förvaltarnas långsiktiga investerings filosofi.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook och på Twitter @placerase

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Jupiter European Growth L EUR Acc Köp 366,84 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -