Håll fast vid MTG

Aktieanalys Många turer kring affärerna med MTG har skapat oro på börsen. Det samma gäller resultaten från andra kvartalet. Uppdelning av bolaget är framskjuten men det bör vara värt att vänta på.

Uppdelningen i MTG kommer bli av men nu dröjer den. MTG:s ledning har valt att avvakta i väntan på Kinneviks beslut att dela ut sina aktier i MTG till investmentbolagets ägare. 

Att uppdelningen dröjer är olyckligt. Men det förändrar inte vår syn på att delarna en dag kommer vara mer värda än helheten.

Ett färskt exempel från aktiemarknaden är Autoliv och avknoppningen Veoneer som på kort tid blivit en braksuccé för investerarna. Så fungerar psykologin på aktiemarknaden. I alla fall om ett bra bolag, blir två i slutet.

Det har varit många turer kring MTG och tyvärr körde ekipaget på ytterligare ett farthinder under torsdagen. Försäljningen av den 95-procentiga andelen i bulgariska Nova, en affär värd 1,7 miljarder kronor, stoppas av landets konkurrensmyndighet.

MTG etablerades sig i Bulgarien år 2007 men har sedan gradvis lämnat Central- och Östeuropa. Nova var biten som återstod. Aktiemarknaden svarade med att handla ner aktien ytterligare cirka 6 procent dagen efter rapportfallet.

Affärsområdet International Entertainment, som i stort består av Nova, fortsätter dock att vara lönsamt och i kvartalet steg rörelsemarginalen till 22,8 procent. Nettoomsättningen var 315 Mkr.

Kvartalsrapporten bjöd på flera negativa överraskningar. MTGx, i princip den delen av MTG som återstår efter att bolaget delat ut sin tv- och streaming-verksamhet, ökade omsättningen till 994 Mkr, mot förväntade 1 121 Mkr, enligt SME Direkt.

Engångsposter som påverkat resultatet innebar också att rörelsemarginalen blev negativ, något som analytikerna inte räknat med i sina förhandsprognoser.

Att bolaget tydligt markerat att mest krut inom ESL ska läggas på egna satsningar, och att andelen white label-event minskat väckte en del frågor hos analytikerna.

Hur det kan komma att påverka tillväxten i kommande kvartal var den främsta oron. Långsiktigt tror vi dock att de är rätt tänkt av MTG att satsa mer i egen regi, även om det i det korta perspektivet kan innebära lägre tillväxt.

Trots detta ökade försäljningen inom e-sport med 44 procent i kvartalet. För MTGx som helhet innebär det en organisk tillväxt på 25 procent i kvartalet, vilket är svårt att anmärka på. Inklusive förvärvet av Innogames växte intäkterna med hela 63 procent.

Sammanfattningsvis är förväntningarna på MTGx mycket högt ställda snarare än att resultaten i kvartalet skulle vara dåliga. Nu lär analytikerna justera ned sina prognoser något då lägre tillväxt förväntas under andra halvåret.

För den mer långsiktige investeraren innehöll kvartalsrapporten fler nyheter som kan tolkas positivt. Sedan den första juli drivs ”nya” MTG och Nordic Entertainment Group (NENT Group) som två helt separata enheter. Det är ett konkret steg emot den kommande uppdelningen.

Detta har förvisso, tillsammans med den tidigare tilltänkta TDC-fusionen, inneburit transaktionskostnader på över 30 Mkr i kvartalet. Men trots detta ökade vinsten för hela gruppen med 12 procent.

Andra kvartalet var också det åttonde raka med högre än 5 procents organisk omsättningstillväxt. Den digitala försäljningen steg med 76 procent år mot år, och stod för 36 procent av intjäningen. I kvartalet lämnades även den högsta utdelningen hittills i bolaget historia (12,50 kronor per aktie).

Inom NENT har Viafree och Viaplay varit de främsta drivkrafterna och kvartalsresultatet är det bästa hittills. I sju raka kvartal har vinsten ökat. Totalt finns nu 30 egna serieproduktioner tillgängliga på plattformen. Men framförallt har linjär slötittar-tv fått ett välfungerande digitalt forum att leva vidare i. Och genom att tvinga tittarna att logga in på plattformen kan merförsäljning och uppgraderingar marknadsföras med större finess än tidigare.

Två banker var snabba med att sänka sina riktkurser efter rapporten. SEB justerar ned riktmärket till 372 kronor per aktie (405 kronor per aktie) och Nordea till 412 kronor per aktie (432 kronor per aktie). Men båda upprepar sin köprekommendation. I skrivande stund betingar MTG-aktien 320 kronor stycket.

Aktien förekommer i flera fonder som söker svensk exponering mot en allt större e-sportsarena, dessutom till en värdering långt lägre än internationella konkurrenter. Hos succéfonden Swedbank Robur Nyteknik är MTG det fjärde största innehavet.

Tyvärr är trenden längre än ett kvartal när det kommer till analytikernas nedjusteringar. Sedan början på 2018 har estimaten för vinsten per aktie sänkts flera gånger. För 2019 innebär det att förväntningarna på vinsten sjunkit från närmare 20 kronor per aktie vid början av 2018, till 17 kronor per aktie efter senaste kvartalsrapporten.

Det innebär att MTG handlas till ett lägre P/E-tal på rullande tolv månader än på nästa års förväntade vinst. För 2019 är P/E-talet 20, enligt Factset.

Men varken värderingen eller diverse väggupp i andra kvartalet har förändrat vår långsiktigt positiva syn på MTG inför uppdelningen. Däremot har våra förväntningarna krymp vad gäller avkastningen kommande månader. Räkna med att det blir stökigare i aktien innan vi får mer klarhet från bolaget. Vi upprepar dock försiktigt vår köprekommendation.

 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Modern Times Group B Köp 325,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -