Så tänker en AI-förvaltare

Fonder Artificiell Intelligent - AI - är bland det hetaste man kan investera i idag. Jag har träffat en av förvaltarna bakom fonden Allianz Global Artificial Intelligence för att höra om vilka bolag de investerar i och hur tillväxten för AI-investeringar är.

James Chen är en av tre förvaltare för fonden Allianz Global Artificial Intelligence med bas i San Fransisco. Han har lång erfarenhet från teknikinvesteringar och förvaltning av breda teknikfonder. Men sedan mars 2017 handlar hans förvaltningsuppdrag om att investera i bolag som gynnas av AI-tillväxten och där en allt större del av bolagens intäkter kommer från. Totalt har fonden idag runt 60 investeringar.

James Chen 

”En AI-fond har bredare tema än exempelvis en ren robotfond. AI handlar inte bara om teknikbolag, när vi letar bolag ser vi på bolagens investeringar inom AI och om det kommer kunder till nytta. Idag finns det inget 100-procentigt AI-bolag. Men det finns många bolag som har börjat arbeta med AI inom olika delar av bolaget. Vårt jobb när vi letar investeringar är att se hur tillväxten inom AI är hos ett bolag. Och det krävs mycket av oss då vi måste läsa mellan raderna för att se vilken tillväxt det driver”, säger James Chen.

”AI är i grunden maskiner (datorer) som tränas (med data) och målet är att de ska utföra uppgifter som normalt utförs av människor. Maskinen ska bete sig mänskligt och det är datan som gör maskinen smart. Alla sektorer och industrier kommer att påverkas av AI och bli omstöpta i någon form. ”

James Chen berättar att då AI har potentialen att förändra många industrier, letar de inte bara investeringar bland teknikbolag. Investeringsprocessen är så kallad ”bottom down”. Man letar efter de bolag som man tror kommer att gynnas mest av AI utvecklingen. Investeringsuniverset är stort och brett på mer än 1 000 bolag.

Allianz delar upp bolagen på tre nivåer: Den första bottennivån handlar om företag som levererar infrastrukturen till AI. Det är allt från hårdvarutillverkare av halvledare, processorer, kretskort till mjukvarubolag. De här bolagen har funnits ganska länge och här hittar man bolag som Nvidia som har utvecklats till att bli världsledare som tillverkare av grafikprocessorer.

”Nvidia är ett tydligt exempel på bolag som gynnats av AI. De utvecklade tidigt grafikprocessorer med hög hastighet till spelindustrin. Man utvecklade vidare sina mikroprocessorer för att man såg en ny marknad inom den snabbväxande AI-industrin, som var i stort behov av snabba mikroprocessorer för att bearbeta stora datamängder och göra avancerade beräkningar. Från början stod mikroprocessorerna till AI för 4 procent av Nvidias omsättning. Idag är utgör det 26 procent och har drivit bolagets tillväxt de senaste åren. Och idag är Nvidias microprocessorer standard i en AI-infrastruktur”, säger James Chen.

Nvidia är fondens största innehav och knappt 50 procent av investeringarna är i bolag på den här nivån.

Nästa nivå där Allianz investerar är bolag som är ovanför infrastrukturbolagen. Det är bolag som tillför AI-applikationer eller tillämpningar. Bolag som använder mjukvaruprodukter för att skapa tjänster som ger mervärde åt bolagets kunder och driver nya intäktsströmmar till bolaget. Salesforce.com är ett typiskt bolag som är världsledande inom så kallade CRM-lösningar.

CRM är program som samlar all kundinformation. Salesforce.com använder AI-program som hjälper till att analysera kunddata, hitta mönster hos kunderna för att anpassa budskap och erbjudande för att få en unik kundrelation. AI används även för att öka produktiviteten genom att automatisera återkommande processer hos deras kunder.

Fonden har knappt 25 procent placerat i den här typen av bolag och Salesforce.com är fondens sjätte största innehav.

Den översta nivån innehåller bolag inom alla typer av industrier och sektorer. Bolag som idag arbetar med AI i någon form för att förbättra produktiviteten och skapa högre lönsamhet. Här hittar vi Tesla som använder mycket AI och robotar i tillverkningsprocessen. Utöver det använder Tesla AI för att utveckla självkörande bilar.

Fonden har en investerat knappt en fjärdedel i den här typen av bolag. Tesla är fondens näst största innehav på knappt 5 procent.

”Den översta nivån är där vi sannolikt kommer att öka investeringar på sikt. Fonden kommer sannolikt att se helt annorlunda ut om fem år, med nya bolag och helt andra sektorer än idag. Enligt en rapport från Accentures så kommer alla sektorer gynnas av AI de närmaste åren. Men det är inte teknologi som är de största vinnarna, det spås vara transportindustri och företag inom jordbruk. Inom den typen av sektorer kommer det finns flera bolag som kommer att ha en mycket starkt tillväxt de närmaste åren.”

AI är idag den snabbast växande området att investera i inom tekniksektorn. Riskkapitalet har de senaste året flockats till AI området och i fjol investerades rekordmycket kapital hit. Och tillväxten spås fortsätta i år.

”De stora riskkapitalinvesteringarna som idag görs inom AI-området kommer att böra frukt om 4–5 år. Då kommer många start-up bolag att mognat och vi kommer att få se många intressanta bolag som skapar nya affärsmöjligheter och sannolikt förstör viss gammal industri.”

”Vi är bara i början på AI-revolutionen. De närmaste 10 till 15 åren kommer vi att få se många bolag som kommer att gynnas av AI. AI kommer inte bara att påverka bolagens affärsmodeller utan hela samhället som internet har gjort.”

”Vi letar bolag som vi tror jobbar aktivt med AI. För många bolag pratar om att de använder AI idag det är ju väldigt populärt område som attraherar investerare. Vi följer bolaget och kollar resultatutvecklingen om det är positivt för lönsamheten. Det ska vara lönsamt med AI för bolagen. Vårt jobb är att se om de bolag som verkligen jobbar med AI och kan dra fördel av det, vi letar främst efter hidden champions.” avslutar James Chen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -