Aktieveteran: Ericsson har mer att ge

Fonder Med en lång erfarenhet från Stockholms finansmarknad letar Torgny Prior gärna bolag som övriga marknaden har missat eller ratar. Till de senaste köpen hör Ericsson och Nokia, aktierna köptes före marknaden omvärderat bolagen. Aktierna har mer att ge, säger Torgny Prior på PriorNilsson fonder till Placera.

Idag räknas Torgny Prior till en av de riktiga seniorerna på finansmarknaden i Stockholm med över 35-års erfarenhet. Han driver fondbolaget PriorNilsson tillsammans med sin vapendragare PO Nilsson och de är tydliga med att det är aktiv förvaltning som gäller. De grundade fondbolaget 2002 under efterdyningen av IT-kraschen vid millennieskiftet.

Torgny Prior och PO Nilsson

Deras aktiva fondförvaltning bygger på att de vågar handla det som marknaden inte tycker är populärt. Och de har förvaltat kapitalet på samma sätt hela tiden, vilket fått det förvaltade fondkapitalet att växa till 4,5 miljarder kronor. Till det kommer förvaltat kapital från diskretionära förvaltningsmandat. Men resan dit har inte varit spikrak.

”Jag började på finansmarknaden hos Sven Hagströmer fondkommission 1981. Vi var bara sju anställda när bolaget startade och Sven såg möjligheten i skattesubventionerat aktiesparande som då hade sett dagens ljus. Jag tror att det var den första fondkommissionären som startat sedan 1960-talet. Och det blev startskottet för många nya fondkommissionärsfirmor. Jag fick bland annat arbeta i vårt handlarbås på Stockholmsbörsens handlargolv vid Stortorget, långt före börskraschen 1987”, säger han.

Efter Sven Hagströmer Fondkommission arbetade han som analytiker och förvaltare av långa aktiemandat hos Skandia fram till slutet på 1980-talet. Sedan blev det aktieförvaltning hos Riksbankens Jubileumsfond och då träffade Torgny PO Nilsson.

Jag och PO träffades våren 1990, när jag jobbade som förvaltare på Riksbankens Jubileumsfond. PO var då aktiemäklare på Alfred Berg Fondkommission. Vi hade en affärsrelation under hela 1990-talet då PO var kundansvarig mot oss. Jag slutade som förvaltningschef för Riksbankens Jubileumsfond 2002, för att starta PriorNilsson tillsammans med PO som då var aktiechef på Alfred Berg.”

”Vi startade med runt 200 - 300 miljoner kronor precis i efterdyningen på IT-kraschen. Vår första fond var hedgefonden Yield, som drog vi igång när aktiemarknaden var jobbig och svajig. Men vi hade framgång och lyckades ganska bra under 2002 och 2003. Sannolikt för att vi hade en gemensam syn på aktiv förvaltning och en tydlig idé hur vi skapar avkastning genom en aktiv investeringsprocess. Vi insåg att vi måste våga ha noll aktier i indextunga aktier och ta i det som ingen annan vill ha. Och inte minst äga mycket av det vi tror på.”

”Vi skapade en tydlig investeringsfilosofi där vi använder fundamental aktieanalys för att identifiera felprissatta bolag, och vi lägger stor vikt vid kvalitativa faktorer. Det är bedömningar på konkurrenssituation, ledning och ägarstrukturen i bolagen. Vi anser att marknadens förväntningar är en viktig parameter som vi analyserar för att göra egna bedömningar av vad som är reflekterat i aktiepriset. Här har vi stor fördel av vår långa tid på finansmarknaden och vi har utvecklat ett eget ramverk för att identifiera situationer där marknaden ligger fel.”

Vilket är ert senaste stora inköp till fonderna där ni avvikit från marknaden?

”Det är Ericsson och Nokia, bolag som länge ratas av marknaden. Nokia kom men en riktigt dålig Q3-rapport i fjol och förväntningar mot sektorn var riktigt låg. Då gjorde vi en egen analys av 5G-tekniken. Vi kom fram till att marknaden underskattade omfattning av kommande 5-investeringar och att 5G har ett bredare användningsområde än vad marknaden hade i sina förväntningar.”

Torgny Prior

”Vi identifierade också att 5G-tekniken sannolikt kommer tidigare än väntat. Vi började vi köpa in aktier till fonderna före Q4-rapporterna och betydligt mer efter rapporterna. Vi gick snabbt från noll till 10 procent och mer än så i hedgefonden Idea. Sedan har vi haft viss tur med President Trumps ökade ton i handelskrig med Kina som gynnar Ericsson och Nokia i USA.”

Hur ser ni på ägarstrukturen i bolagen hur pass viktigt är det när ni letar aktier?

"Det utgör en del av vår investeringsanalys när vi tittar på ett bolag. Vi gillar bolag som har bra ägare och stabila ägare. Gärna privata ägare som har som har sina egna pengar långsiktigt i bolaget och inte anonyma institutioner, staten eller private Equity fonder som ägare.”

Vad har ni gjort för förändringar i fonderna den senaste tiden förutom Ericsson och Nokia?

”Idag har jag faktiskt sålt av en del Getinge som fått obehagliga stämningar efter sig. Vissa köp blir inte så bra som man tänkt sig. Getinge borde kanske inte ha hamnat i portföljen.”

”Vi har minskat fastigheter i Sverigefonden nu när räntorna börjar stiga och sålt av bolag som Castellum, efter deras starka uppgång under året. Vi ligger nu på marknadsvikt, tidigare hade vi klar övervikt. Och vi har köpt lite i banker istället nu när räntorna tickar upp lite. Vi har inte köpt Danske Bank eller Swedbank. Swedbank brukar vara den banken som hamnar mest i problem när det blir sämre tider. Det visar historien. Den bästa banken när vi går in i en lågkonjunktur brukar vara Handelsbanken följt av SEB.”

”I hedgefonden Idea, där vi har friare mandat och kan ta större andelar i positionerna och även blanka, har vi den senaste tiden blankat tyska biltillverkare som BMW och Daimler, samt den tyska däcktillverkaren Continental. Vi tycker att bilförsäljningen passerat toppen och därför sålt aktierna. Vi är även korta i svenska Autoliv som har stor exponering mot biltillverkare.”

Vad tror ni om börsens utveckling?

”Även om bolagsrapporterna kan bli bra tror vi att det blir tufft för cykliska aktier framöver. Och vi har även dragit ner marknadsexponeringen i hedgefonden Idea som nu ligger på 50–55 procents nettoexponering. Vi ser i vår Globalfond som investerar i stabila aktier med stigande utdelning att flera av våra amerikanska innehav har påverkats av den amerikanska ränteuppgången., avslutar Torgny Prior.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -