Rekordfå tror på stigande bopriser

Bomarknaden Andelen av besökarna på bostadssajten Hemnet som tror på stigande bostadspriser sjunker till en rekordlåg nivå i början av 2019. Samtidigt ökar andelen som tror på sjunkande priser.

Andelen av besökarna på bostadssajten Hemnet som tror på stigande bostadspriser sjunker till en rekordlåg nivå i början av 2019. Samtidigt ökar andelen som tror på sjunkande priser.

Det visar Hemnets köparbarometer för januari.

"Det är nästan sensationella siffror. Andelen som tror på stigande priser sjunker till 15 procent, vilket är den lägsta siffran vi uppmätt. Det är lite överraskande med tanke på stiltjen under helgerna och de tecken som syns på en stabilisering. Bostadsköparna verkar se något som vi inte riktigt kan se i data. Frågan är om det blir en sanning till slut", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Andelen som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna har minskat till rekordlåga 15 procent i januari från 19 procent i december, medan andelen som tror på sjunkande priser stigit till 37 från 35 procent.

"Man kan bara spekulera i vad det beror på. Vi har Riksbankens räntehöjning, som nu kom, och som man tidigare bara kunde förvänta sig. Dessutom har börserna sjunkit och den generella rapporteringen kring ekonomin är ganska negativ, med många rapporter om att vi befinner oss i slutet av konjunkturuppgången", säger Staffan Tell.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -