Billigaste medicinen finns på nätet

Privatekonomi Allt fler väljer att köpa sin medicin på nätet, men beroende på var du väljer att handla dina varor kan det handla om hundratals kronor i prisskillnad.

Vi svenskar väljer att i allt större utsträckning handla det vi behöver på nätet, mat, byggvaror, möbler och inredning mode och skor. Onlineförsäljningen i stort ökade med 15 procent under förra året, enligt Postnords senaste rapport, e-barometern för 2018.

Även om livsmedelshandeln hör till de snabbast växande branscherna på nätet så beskriver Postnord apoteksbranschen som en av de hetaste branscherna på nätet just nu.

Branschen gynnas bland annat av många återkommande köp. Oavsett om det rör sig om vitaminer, hudsalvor eller mediciner är det inte ovanligt med produkter som konsumeras regelbundet.

23 procent av alla kvinnor, och 13 procent av alla män, handlade i snitt minst en apoteksvara per månad på nätet under förra året, vilket placerar apoteksvaror som den tredje vanligaste varan att köpa online.

Svenskarnas favoritbutik online är ett apotek

Apotea röstades fram som svenskarnas favoritbutik på nätet enligt e-barometern 2018, och det var också den enskilda nätbutik som sålde flest antal varor under året.

Apotea är idag Sveriges största nätapotek och grundades 2003 som Familjeapoteket. Företaget togs över av entreprenören och nuvarande vd:n Pär Svärdson och ytterligare fem personer ur Adlibris ledning 2011 för att ombildas till Apotea under 2012. Apotea är privatägt.

Att vi tycker om att handla på nätapotek beror delvis på att det är enkelt, smidigt och många gånger går att få hem våra varor direkt i brevlådan.

”Apoteksvaror är tacksamma produkter att sälja via nätet, de går smidigt ner i brevlådan och har ingen kläm och känn-faktor. Kunderna gillar att få leveransen hem och slippa gå ut när de är sjuka”, säger Sofia Modig, marknadschef Apotea.

Stor prisskillnad mellan apoteken

En annan fördel är att kostnaden för både receptfria läkemedel, och många receptbelagda mediciner är lägre online jämfört med samma produkter i fysiska butiker.

Men Placeras genomgång visar att priserna skiljer sig stort även mellan olika apotek på nätet. Faktum är att en produkt kan vara mer än dubbelt så dyr beroende på vilket nätapotek du handlar från. Det framgår av prisjämförelsesajten medicinpriser.se som jämför priserna på varorna hos svenska apotek online.

Ett exempel är det smärtlindrande medicinen Diclofenac där prisskillnaden är 73 procent mellan den billigaste aktören Apoteket Hjärtat och den dyraste Apoteket.

Läkemedel Apotea Apoteket Hjärtat Apoteket Kronan
    Online/butik Online/butik Online/butik
Diclofenac 16 kr 15 kr /52 kr 55 kr /55 kr  Finns ej
Alvedon 29 kr 31 kr /40 kr  31 kr /39,50  29 kr /39 kr
Ipren 40 kr 40 kr /53 kr 40 kr /53 kr 46 kr /53 kr 
Voltaren 59 kr 90 kr /90 kr 89,50 kr /89,50 kr 104 kr /104 kr
Recrea 229 kr 379 kr /479 kr 419 kr /497 kr Finns ej
D-vitaminolja 44 kr 62 kr /72 kr 69,50 kr /69,50 kr 62 kr /72 kr
Valerina 97 kr 97 kr /127 kr 129 kr /129 kr 89 kr /129 kr
Chisan 112 kr 112 kr /149 kr 149 kr /149 kr 109 kr /149 kr
         
Källa: Medicinpriser.se. Ett urval av vanliga mediciner och kosttillskott. Några av de största apoteken som har webbshoppar är med i jämförelsen. 

 

Du som är djurägare har också mycket att vinna på att jämföra medicinpriser. Det är nämligen fri prissättning på medicin för djur. Vår genomgång visar att det kan skilja upp emot 800 kronor för en penicillinkur för en häst.

Apotea utmärker sig som den aktör på nätet som oftast har lägst priser både på receptbelagd medicin och receptfri medicin.

Att just Apotea kan ha så pass mycket lägre priser än sina konkurrenter har bland annat att göra med att de saknar fysiska butiker, som till exempel Apoteket Hjärtat. De behöver således inte betala licens per butik, dyra personalkostnader och så vidare.

”Vi handlar våra läkemedel från samma grossister och distributörer som andra apotek, sen behöver vi inte lägga på någon jättemarginal till konsument utan vi anser att alla bör ha råd att köpa de läkemedel de behöver. Vi är kostnadseffektiva i allt annat vi gör för att kunna erbjuda ett bra pris till våra kunder”, säger Sofia Modig.

Apotea skickar ut alla sina produkter helt fraktfritt, oavsett köpsumma, något som långt ifrån alla aktörer gör.

Det finns alltså mycket att vinna på att jämföra priserna på din medicin och kolla upp din vilken fraktkostnad du får betala.

Idag finns det 13 nätapotek som konkurrerar om marknaden, men chansen är stor att utländska aktörer gör entré på den svenska marknaden i takt med att allt fler konsumenter ser fördelarna med att köpa sin medicin online.

Nätapotek som har tillstånd av Läkemedelsverket 
  Fraktkostnad
Lloydsapotek.se 0kr till brevlåda. Ej gratis hemleverans.
apohem.se 0kr till brevlåda. Ej gratis hemleverans.
apotea.se Alltid 0 kr
apotekhjärtat.se 0 kr till brevlåda. 0 kr för hemleverans.
apoteket.se 0 kr till brevlåda. Erbjuder hemleverans i vissa orter, kostar då 89 kr 
apoteksgruppen.se Erbjuder bara avhämtning
djurfarmacia.se Fri frakt över 750 kr
aposve.se Fri frakt över 300 kr
vetapotek.se Fri frakt över 499 kr
kronansapotek.se Alltid 0 kr
bandhagensapotek.se Fri frakt över 250 kr
meds.se 0 kr till brevlåda. Över 199 kr gratis hemleverans.
sveaapotek.se Fri frakt över 199 kr
   
Källa: Läkemedelsverket  

 

”Förutom att priset är lägre så slipper du vandra ner till apoteket för att allt för ofta finna att din receptbelagda medicin är slutsåld, varpå du blir erbjuden en utbytesmedicin, något som få, framförallt äldre är intresserade av. Det beror i sin tur, delvis på att de upplever sig må bättre av originalmedicinen”, säger Justo Boero Delbanco, grundare av medicinpriser.se.

”Men om det är psykologiskt eller inte, är oklart. Det verksamma ämnet är däremot densamma”, tillägger han.

Det som kan skilja sig åt är till exempel olika tillsatser, som färgämnen och liknande.

Annat som minskar medicinkostnaderna

Det finns ett högkostnadsskydd som innebär att du maximalt behöver betala 2 300 kronor (1  januari 2019) för läkemedel som du får på recept av en läkare, under en period på ett år från första köpet.

Men när du kommer upp i en kostnad på 1 100 kronor minskar avgiften stegvis enligt en högkostnadstrappa. En förutsättning för att denna ska gälla, är att de läkemedel du hämtar ut ingår i högkostnadsskyddet.

Källa: E-hälsomyndigheten

För vissa läkemedel betalar du ingenting, exempelvis insulin om du har diabetes. Och när det gäller sjukdomar som lyder under smittskyddslagen betalar landstinget hela kostnaden för läkemedlet. Till exempel läkemedel mot hiv.

Läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet är gratis för barn under 18 år och vissa livsmedel till barn under 16 år kan vara subventionerade, om barnet har vissa sjukdomar, till exempel glutenintolerans.

Alla kvinnor under 21 år får hämta ut förskrivna preventivmedel gratis medan kvinnor mellan 21-26 år får olika subvention beroende på landsting.

Historik Apotek

När apoteksmonopolet försvann 2009 medförde det att Apoteken plötsligt fick sätta vilka priser de ville på receptfria läkemedel. Men även prissättningen på receptbelagda läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet, är fri.

En tumregel är att de billigaste apoteken på nätet är de som inte har egna fysiska butiker.

Titta efter den nationella apotekssymbolen som alla godkända apotek av Läkemedelsverket i Sverige har. Här är en lista över alla godkända apotek.

Alternativ kan du titta efter den EU-gemensamma symbolen som visar vilka som får sälja läkemedel på internet. Symbolen finns på alla webbplatser som säljer läkemedel på internet inom EU.

De webbutiker som säljer läkemedel olagligt på internet försöker i största mån att se äkta ut. De använder ord som ”godkända”, ”legitimerade läkare/farmaceuter” fast de inte är det.

Om du inte har köpt din medicin från en legal webbshop, är det omöjligt att veta att du fått rätt medicin. Risken är att läkemedlet innehåller otillåtna läkemedelssubstanser eller att de helt kan sakna verksamt ämne.

Tips för att handla läkemedel säkert

Lär dig känna igen den nationella apotekssymbolen och den EU-gemensamma symbolen för aktörer som säljer läkemedel lagligt. Handla inte läkemedel om du inte hittar någon av symbolerna.

Hos Läkemedelsverket finns listor på alla godkända apotek och registrerade försäljare av vissa receptfria läkemedel i Sverige, samt de som har registrerad handel med läkemedel på internet.

Det är ett krav på att du ska kunna visa upp ett giltigt recept när du hämtar ut dina receptbelagda läkemedel på apotek. Säljer aktören receptbelagda läkemedel utan att be om recept ska du inte handla av denna aktör.

Vad som klassificeras som receptbelagt läkemedel och vilka läkemedel som får skickas med post/föras in i ett land kan skilja från ett land till ett annat, även inom EU

Källa: Läkemedelsverket

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -