Hopp om konjunkturvändning

Makro Nu säger vi adjö till ett fantastiskt börsår. Det nya året ska förhoppningsvis inledas lugnt med mindre av politisk turbulens och fortsatt hopp om en konjunkturvändning till det bättre.

Det blev en riktigt fin avslutning på börsåret 2019 med en svensk börsuppgång på runt 4,8 procent i december. Med den uppgången slår vi både den amerikanska börsen och genomsnittsbörsen i Europa. Som grupp har ändå tillväxtekonomierna (Emerging Markets) gått allra starkast med en genomsnittlig uppgång på drygt 6 procent. Det har verkligen varit risk på mot slutet av året.

Årets svenska börsuppgång summerar till hela 36 procent, inklusive utdelningar, vilket placerar oss högt i den internationella börslistan. En imponerande uppgång sett till att det inte varit ett helt okomplicerat år för investerarna.

Den starka avslutningen på året förklaras i hög grad av att några surdegar, i alla fall för tillfället, kan läggas till handlingarna. En första fas i handelsavtalet mellan USA och Kina har mejslats fram och väntas bli undertecknad i januari. Något datum är visserligen ännu inte fastställt. Kineserna tycks i alla fall angelägna om att få till ett undertecknande.

Boris Johnson och Tories vann i sin tur en övertygande seger i det brittiska parlamentsvalet och ett brittiskt utträde ur EU lär ske i slutet av januari. Därmed går EU och Storbritannien in i fasen där detaljerna kring den framtida relationen ska förhandlas fram. Det lär inte bli någon smidig process och Boris Johnson har redan tryckt på för att man ska gå synnerligen fort fram.

Tyvärr borgar detta för förnyat gnissel mellan parterna men på kort sikt ska det inte behöva störa marknaden. Det är först mot senare delen av 2020 som det börjar brännas och då är det nog åter dags att våndas lite över den framtida relationen mellan Storbritannien och EU. Vi får se vad den processen kan komma att kallas. Brexit2.0, kanske?

På konjunktursidan har makrosiffrorna inte varit särskilt övertygande men fortfarande tillräckligt hyggliga för att hålla hoppet uppe om en konjunkturvändning under 2020. Världsekonomin tragglar sig ändå framåt och konjunkturindikatorerna har i alla fall inte försvagats ytterligare.

Undantaget är Sverige där konjunktursignalerna fortsätter att peka nedåt. Dessbättre fortsätter hushållen ändå att spendera i hygglig takt och även för svensk del finns hopp om att industrin ska kunna ta sig ur sin svacka i inledningen av 2020.

Arbetslösheten rör sig visserligen uppåt men inte alls i den utsträckning som tidigare, och felaktiga siffror, gett sken av. Det är också viktigt att påminna sig om att större delen av arbetslöshetsuppgången beror på ett ökat utbud av arbetskraft och inte på sjunkande sysselsättning. Så konsumtionen har goda förutsättningar att fortsätta att utvecklas relativt väl.

Den svenska kronan har under hösten befunnit sig i en positiv trend. Det kan delvis förklaras av Riksbankens planer på att höja sin styrränta till 0,00 procent. Paradoxalt nog har kronförstärkningen kommit av sig sedan Riksbanken levererade. Det finns dock potential för ytterligare kronförstärkning när vi går in i det nya året men Riksbankens ”löfte” om att hålla räntan på noll under de kommande tre åren talar emot ett sådant scenario.

Nu när vi går in i det nya året så är det med viss tillförsikt. Det finns för närvarande inga stora, mörka moln som tornar upp sig på finanshimlen. Handelskriget är satt på paus, liksom Brexit. Svaga, globala konjunktursignaler är visserligen högst oroande men har ännu inte gett några större utslag på börshumöret.

Utan stora negativa konjunkturöverraskningar lär dessutom hoppet om en vändning till det bättre finnas kvar under den närmaste tiden. På lite sikt kan dock en svag konjunkturutveckling bli ett reellt bekymmer eftersom både värderingar och vinstförväntningar på flertalet börser är ganska högt uppskruvade inför det nya året. Därmed blir också den kommande rapportperioden en synnerligen viktig värdemätare. Några större besvikelser orkar nog inte marknaden med givet dagens värderingar.

På det penningpolitiska området väntar vi oss inga större förändringar i det korta perspektivet. Med det sagt är ändå penningpolitiken högst stimulerande och bildar någon sorts krockkudde mot större börsfall. Skulle det konjunkturella och/eller finansiella läget försämras finns dessutom utrymme för nya stimulanser även om den penningpolitiska verktygslådan skramlar oroväckande tom. En ny amerikansk räntesänkning väntas nu tidigast mot slutet av 2020.

Riksrättsprocessen mot Donald Trump har visserligen inletts och utgör ett litet bekymmer men inget talar för att den leder till att han avsätts.

En joker i leken, vilket vi tidigare varit inne på, är att finanspolitiken kommer att ta ett större ansvar för tillväxtstimulanserna under 2020. Ett amerikanskt presidentval talar för att Donald Trump vill sätta på sig spenderbyxorna. Att Kina och ekonomierna i Europa underpresterar ökar trycket på att levererar finanspolitiska stimulanser. Det här kan mycket väl bli ett scenario som börsen tar fasta på redan i inledningen av det nya året.

Annars är ju en stor fråga i analytikerkåren vad som ska fortsätta att driva upp börskurserna under 2020. För hur länge som helst kan man nog inte hänga upp fortsatta börsuppgångar på att det saknas vettiga placeringsalternativ.   

Ett förhoppningsvis lugnt januari på det politiska området, fortsatt låga räntor och hopp om en konjunkturvändning gör oss ändå optimistiska kring börsutvecklingen i närtid.

Vi håller därmed fast vid vår allokering på 60 procent aktier inför januari. Resterande andel placeras i räntor eller i kassan.    

Januariutgåvan av Placeras Strategidokument

Tolv köpvärda aktier i januari

Köpvärda fonder i januari

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -