En av historiens snabbaste börskrascher

Börs Börsrasen i spåren av viruset har nu på bara 14 handelsdagar handlat ner Stockholmsbörsen från all time high till björnmarknad. Raset är gigantiskt på så kort tid.

Sedan senaste toppnoteringen den 20 februari har OMX30-index nu fallit drygt 20 procent. Det är definitionen för en björnmarknad, där pessimisterna sätter tonen.

Raset är rekordsnabbt. Senast marknaden upplevde en lika snabb nedgång till björnmarknad var vid den beryktade börskraschen måndagen den 19 oktober 1987, då börsindexet Dow Jones rasade 22,6 procent på en dag. Då följde Stockholmsbörsen efter med en nedgång på drygt 20 procent. 


NY-Times förstasida den 20 oktober 1987.
 

Den nuvarande nedgångens intensitet visar att investerarna förväntar sig fortsatt negativ utveckling. I en traditionell björnmarknad tenderar aktörerna att utnyttja uppställ i marknaden för att sälja av.

Sedan 1990 har OMX30-index nu befunnit sig i sju björnmarknader. Det vill säga perioder då index inom loppet av två månader fallit minst 20 procent.


OMX30-index sedan december månad.
 

Den hittills längsta björnmarknaden inträffade efter IT-kraschen och den efterföljande konjunkturnedgången. Toppen nåddes i mars år 2000 och botten sattes under våren 2003. Under den perioden föll OMX30-index med 71 procent innan marknaden var nöjd. Den björnmarknaden pågick i totalt 135 handelsveckor.

Den näst längsta björnmarknaden för OMX30 var mellan juli 1990 och oktober 1992. Under dessa 119 handelsveckor backade index med 45 procent.

Den avslutades med att Riksbanken och dess dåvarande chef Bengt Dennis tvingades släppa den fasta kronkursen. Sedan dess har kronan inte varit i närheten av värderingen den hade då.

Den senaste björnmarknaden började i april 2015 och pågick fram till juni 2016. OMX30-Index var som mest ner med 27 procent från toppen.


OMX30-index sedan 1990.
 

Frågan är var vi är på väg nu? Det finns mycket som talar för att marknaden kommer att vara svag på kort sikt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på under vilken kort tid vi tagit oss hit.

Coronaviruset förväntas fortsätta spridas och fler karantänåtgärder och reserestriktioner kommer sannolikt att införas i världen. Förutom Europa så bävar många för hur USA kommer att drabbas och vilka åtgärder som kommer att tas där.

Utöver det drabbas många oljeproducenter och oljeunderleverantörer av oljepriskriget som utbrutit mellan Ryssland och Saudiarabien. 

ECB-chefen Christine Lagarde varnar för en ekonomisk chock liknande finanskrisen 2008–2009. Hon menar att det nu krävs ett koordinerat agerande i Europa.

Under torsdagen klockan 13:45 kommer ECB att meddela sitt räntebeslut. Marknaden förväntar sig ytterligare räntesänkningar och mer billig likviditet.

Vi får se om det räcker för att lugna ner marknaden något. Just nu är det uppenbarligen få som tror det.  

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -