Nilke: Hetaste trenderna inom tech

Fondkommentar Molntjänster och e-handel accelererar i samband med coronapandemin. Det säger Johan Nilke, teknikfondsförvaltare på Lannebo Fonder till Placera.

Teknikfonder hör till årets få fondkategorier som har en positiv avkastning sedan årsskiftet. Flera stora som mindre teknikbolag har klarat coronaoron med bravur. Det går att hitta en uppsjö med bolag som gått stärkta ur krisen.

Vad ligger bakom Lannebo Tekniks avkastning i år?

"Avkastningen har varit bra och betydligt bättre än vad man trodde för ett antal veckor sedan, när det var som mörkast. Jag hade en försiktigt positiv syn inför 2020 med tanke på att om det är någon sektor som har en bra tillväxt så är det tekniksektorn. Det finns inte så många sektorer som har bra tillväxt, särskilt inte nu efter pandemin. Nu har allt vänts upp och ner men tillväxten finns långsiktigt i sektorn”, säger Johan Nilke.

Johan Nilke

”Vi kom in med en ganska stor kassa på runt 8 procent inför 2020, vilket gynnat fonden. Det har gjort att det fanns torrt krut att köpa för. Tidigt i coronapandemin blev det några trender tydliga. Att folk skulle jobba mer hemma blev uppenbart och ett antal andra trender uppenbarade sig snabbt. Vi köpte tidigt mer i amerikanska Citrix, ett bolag som gynnas av distansarbete. Vi ökade också i spelbolag då familjer skulle spendera betydligt mer tid hemma. Vi investerade i japanska Nintendo som då skulle släppa ett familjespel som vi såg fick bra betyg. Vi ökade även i amerikanska Activision Blizzard och svenska Paradox.”

Jag ser att åtta av fondens tio största innehaven är på plus i år. Vilka aktier har gett bäst avkastning i år?

”Fondens största bidragsgivare i år är svenska molnbaserade kommunikationsbolaget Sinch. Aktien har dubblats i värde i år. Det är en investering som vi gjorde för två år sedan på mellan 60 till 70 kronor och idag handlas den på runt 600 kr. Det är extra roligt då vi följt bolaget länge, till och med sen innan notering då det hette CLX, och det fram tills nyligen var ett okänt bolag för många. Amazon är ett annat bra innehav som gett ett stort bidrag till fondens avkastning i år. Vi viktade upp Amazon vid årsskiftet då aktien inte hängde med i uppgången i fjol och värderingen var attraktiv. Även Citrix och Microsoft har varit bra bidragsgivare till fonden i år. Även spelbolagen Paradox och Activision har utvecklats stark i år.”

Vilka nya och starka trender ser du komma inom sektorn efter corona?

”Microsoft sa vid senaste kvartalsrapporten att digitaliseringsprocessen nu går snabbare än någonsin. De senaste två månaderna motsvarar tillväxten för de senaste två åren. Det är uppenbart att fler områden inom tekniksektorn accelererat i och med Corona. Många IT-chefer har haft det hett om öronen när stora delar av personalen jobbar hemma. Företag bygger ju på att personalen kommunicerar både internt och externt. Molntjänster växer nu snabbare och det är nödvändiga investeringar som började långt innan corona och även kommer fortsätta efter. Det spelar ingen roll om det är industri eller tjänstebolag, kraven att jobba hemifrån eller externt ökar. Twitter var ju bland annat ute och sa att personalen kommer kunna fortsätta att jobba hemifrån även efter Corona. Molntjänster är sedan tidigare ett av våra fokusområden.”

”Industrin kommer att bli betydligt mer digitaliserad, idag är bara 20 procent av industrimaskinerna uppkopplade enligt undersökningar. Vi kommer att se ett större intresse att driva en fabrik betydligt mer automatiserad och digitaliserad. ”

”Det finns flera närliggande områden när företagens it-avdelningar migrerar till molntjänster. Säkerhet är och kommer fortsätta vara en väldigt viktig del i det.”

”Ett annat intressant område är digitaliseringen av hälso- och sjukvården. Hälsovårdsdigitaliseringen ligger lite nere nu, när det mest akuta mot corona görs på kort sikt. Men när corona blåst över, kommer det att aktualiseras med strategiska och långsiktiga digitaliseringsbeslut och investeringar. ”

”Vi investerar inte så mycket inom läkemedelssidan eller forskningsbolag inom biotech. Vi tittar mer på digitaliseringen av sjukvården genom mjuk eller hårdvara. Det kan vara lösningar som har sitt ursprung utanför sektorn men kan användas för lösa problem inom hälsovården. I pandemin har det ju visat sig att man har otroligt begränsade resurser på ett sjukhus. Därför behövs det effektiviseras med hjälp av digitalisering och automatisering, exempelvis inom patientövervakning för att få ett effektivt flöde. Andra områden kan vara allt från att digitalisera journaler till intern- och externkommunikation. ”

Har du gjort några stora förändringar i fonden senaste tiden?

”Några av fondens senaste nya innehav är betaltjänstbolaget Mastercard och amerikanska Nvidia. Mastercard gynnas av att betalningar alltmer blir digitala samtidigt blev aktien nedtryckt då framförallt betalningar relaterade till resande minskade kraftigt kring Corona. Samtidigt ser vi på sikt att kontanter kommer överges allt mer, inte minst på grund av smittorisken och ökad ehandel.”

Hur ser du på teknikbolagens värderingar nu?

”Vi ser vissa bolag där värderingen sprungit iväg och flera teknikaktier handlas nu på rekordnivåer. Det gäller inte minst flera enproduktbolag som gynnats extra mycket på kort sikt. Amerikanska videokonferensbolaget Zoom är ett sådan exempel där investerarna har flockats under pandemin. Och det gäller till viss del även vissa bolag inom dataspel. Investerarna har flockats till den typen av bolag. Aktierna har överavkastat just nu när investerare ser det som några av de få bolag som får ökad tillväxt av pandemin .”

”Om räntan nu fortsätter att vara låg under en överskådlig framtid och den globala tillväxten är svag, så tror vi att teknikbolag med bra tillväxt och rimlig värdering kommer att fortsätta attrahera investerare. Jag letar gärna bland lite lägre värderade bolag som kan vara lite äldre men har börjat investera i nya teknikområden med bra tillväxt. IBM är ett sådant bolag. Bolaget har funnits länge men gjort ett bra förvärv med Red Hat som ger tillväxt i nya områden såsom hybrida molntjänster. Idag är över halva IBM:s omsättning inom nya tillväxtområden.” 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -