Starkt börsår för dataspelsaktierna

Börs En rad spelbolag har gått bättre än index i år. En ökad efterfrågan på dataspel har lett till att fler personer har börjat spela och därigenom har intäkterna ökat.

Många tror att spelbolagen inte bara kommer gå bra på kort sikt utan även på längre sikt. Dessutom förutspår analytiker att lönsamheten kommer öka över tid.

Svenska G5 Entertainment har rusat sedan årets början och är upp 108% i år. G5 är bland annat kända för spelet Hidden City. 

Stillfront Groups aktie är upp 104% sedan årets början. Stillfront utvecklar spel med fokus på free-to-play segmentet.

Svenska Embracer Group som bland annat har Saints Row och Goat Simulator i spelportföjen har gått upp 68% sedan årsskiftet. Grundaren och VD Lars Wingefors äger 35% av aktierna. 

Paradox Interactive har gått upp 24% sedan årsskiftet. Några av Paradox Interactives mest populär varumärken är Cities: Skylines och Stellaris som är strategispel. De två största ägarna är Westerinvest AB och Investment AB Spiltan. 

Den amerikanska spelutvecklaren Electronic Arts (EA) har stigit med 14% i år. Bolaget är utvecklare till bland annat spelserierna FIFA och Battlefield. EA har sin egna digitala distributionsplattform som heter Orgins.

Amerikanska Activision Blizzard med ungefär 9200 anställda har gått upp 20% i år. Activision Blizzard har bland annat utvecklat spelen World of Warcraft och Call of Duty.

Grand Theft Auto (GTA) utvecklaren Take Two Interactive har gått upp runt 10% i år. Det 7 år gamla spelet GTA har sålts i 120 miljoner exemplar, varav 20 miljoner såldes 2019. 

För många spelföretag är det vanligt att man använder sig av en intäktsmodell, kallad Game as a Service (GaaS) vilket innebär att man gör löpande nya uppdateringar i spelen för att förlänga spelets livscykel och därigenom uppmuntra till så kallade mikrotransaktioner. 

Mikrotransaktioner som är köp av ny utrustning, nya kartor etc stod ungefär för 50% av Activision Blizzards nettoomsättning i fjol. Ett exempel på GaaS är när Paradox Interactive släppte en uppdatering på Cities: Skylines som man kan köpa till. 

Dataspelsbolagen har fått en positiv effekt i spåren av Corona då människor tillbringar mer tid hemma. Försäljningen av dataspel har ökat med 23% sedan föregående år enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen. Som tidigare nämnts har spelandet ökat under Coronapandemin. Både erfarna och nya spelare har börjat spela mer vilket bidrar till en positiv utveckling för spelbolagen. Frågan är om detta bara är temporärt eller om spelarna även stannar kvar efter Corona. 

Generellt finns det en bra potential för hela dataspelssektorn. Tidigare såldes spelen för det mesta i butik vilket man även gör idag, men inte i samma mängd som innan. Utvecklingen går mot att allt högre andel av försäljningen sker genom digital distribution. En digital distributör är tex Steam som är en digital plattform där man kan köpa och ladda ner uppemot 30 000 spel. Dessa digitala distributörer tar en avgift för att spelutvecklarna ska få möjlighet att sälja sina spel på plattformen. Utvecklingen går från att spelen säljs i form av fysisk distribution till att man säljer genom digital distribution vilket gör att affärsmodellen blir mer skalbar vilket i sin tur leder till högre lönsamhet. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -