Att ta ut sin pension del 3: Skatta som pensionär

Pension Tror du att skatteplanering för pensionärer bara gäller höginkomsttagare? Då tror du fel. De flesta har mycket att vinna på att hålla koll på skattesatserna när de närmar sig pensionen.

Det är alltså inte bara den som har hög pension och hög lön som bör ta sig en funderare på skatten. Det beror på att din ålder när du börjar ta ut pensionen har stor betydelse för hur mycket skatt du får betala.

Staten vill att du ska jobba längre

Att vi ska jobba längre upp i åldrarna eftersom vi lever längre vet du säkert. Ett led i detta är att den förhöjda pensionsåldern, som Placera skrivit om tidigare. Men om den lägre pensionsåldern är piskan så håller staten också en morot i den andra handen.

Det är nämligen mycket fördelaktigt att ur skattesynpunkt att jobba längre och ta ut pension senare. Effekten på den totala månadsinkomsten blir förstås ännu större av att din pension blir avsevärt högre när utbetalningstiden komprimeras, vilket Placera skrivit om tidigare i del 1 och 2 i denna artikelserie.

Stora skillnader även för låginkomsttagare

För den som går i pension vid 62 års ålder jämfört med den som väntar till 66 skiljer inkomsten per år med nästan 17 000 kronor, och det vid en så låg pension som 15 000 kronor per månad, på grund av den lägre skatten.

Skillnaden blir ännu större om man jämför en 62-åring som bara tar ut pension med en 66-åring som arbetar. Det är dels för att den äldre har ett förhöjt grundavdrag, dels för att den har ett förstärkt jobbskatteavdrag.

 

Exempel Ålder Inkomst/mån Skatt, %  
Anna slutar arbeta och börjar ta ut pension 62 år 15 000 kr 27% Anna betalar 2 650 kr/mån i skatt från att 
  66 år 15 000 kr 18%  hon fyller 66 år, innan dess 4 060 kr.
         
Bo fortsätter arbeta och tar inte ut pension 62 år 15 000 kr 18% Bo betalar 2 690 kr/mån i skatt fram tills 
  66 år 15 000 kr 8% han fyller 66 år, därefter 1 130 kronor.
         
Christina fortsätter arbeta och tar ut pension 62 år 30 000 kr 26% Christina betalar 7 870 kr/mån i skatt fram
(15 000 kr i lön och  15 000 i pension) 66 år 30 000 kr 18% tills hon fyller 66 år, därefter 5 300 kr.
         
David fortsätter arbeta och ta ut pension 62 år 40 000 kr 27% David betalar 10 850 kr/mån i skatt fram tills
(25 000 kr i lön och 15 000 kr i pension) 66 år 40 000 kr 21% han fyller 66 år, därefter 8 230 kr.

 

Den låga skatten på arbete (8 procent) från det året du fyller 66 innebär att du i själva verket får tillbaka mer än du betalar in i systemet, eftersom din inkomst ligger till grund för pensionsrätt som är 18,5 procent. Detta gäller upp till en årsinkomst på 402 000 kronor (och räknar inte med arbetsgivaravgiften).

Att tänka på som höginkomsttagare

Är du ändå en av de lyckliga som haft generösa tjänstepensionslösningar och dessutom kanske sparat en rejäl slant till din pension själv? Då kan det vara läge att tänka på att du inte ska hamna över gränsen för statlig inkomstskatt. Detsamma gäller förstås om du fortsätter att arbeta samtidigt som du börjar ta ut din pension.

Gränsen för att betala statlig inkomstskatt är i år 43 600 kronor per månad, men från det år du fyller 66 höjs den till 47 960 kronor per månad.

Här gäller det alltså att planera så att skatteuttaget blir så jämnt så möjligt, så att du inte de första åren som pensionär har en hög pension, som du betalar onödigt mycket skatt på och efter några år har en låg pension.

Vissa pensionsbeslut är oåterkalleliga

Vad gäller tjänstepensionen och den individuella pensionen (IPS) bestämmer du i förväg hur lång utbetalningstid du vill ha och när den ska börja betalas ut. När det väl har börjat kan du inte ändra dig.

Vad du istället har att spela med, om du exempelvis är osäker på hur mycket du vill jobba framöver, är din allmänna pension. Den kan du ta ut till en fjärdedel, hälften, tre fjärdedelar och fullt ut som du vill och du kan när som helst pausa utbetalningarna.

Tänk på att din skatt bestäms av en rad olika faktorer, därför ska du ta reda på vad som gäller just dig. Enklast gör du det genom att räkna ut din skatt på Skatteverkets hemsida med räkneverktyget Räkna ut din skatt.

En annan sak att tänka på, särskilt om du får din pension och kanske också lön, från flera olika ställen, är att de olika utbetalarna inte ser hur mycket skatt du ska betala. Du kan alltså behöva skattejämka för att undvika en skattesmäll. Detta gäller särskilt det året du slutar arbeta. Hur du går tillväga för att undvika restskatt kan du läsa om i den här artikeln.

Tips för att betala så låg skatt som möjligt som pensionär

- Ta ut så mycket pension som möjligt från det år du fyller 66 (upp till 47 960 kr per månad före skatt).

- Jobba extra från det år du fyller 66.

- Välj utbetalningstid på dina tjänstepensioner så att du inte hamnar över gränsen och glöm inte att denna gräns höjs det år du fyller 66. Det kan alltså vara klokt att vänta till detta år med att påbörja utbetalning av en av dina tjänstepensioner exempelvis. I Min Pensions räkneverktyg kan du se hur mycket du får varje månad och laborera med olika utbetalningstider.

- Vill du börja jobba igen/jobba lite mer än du tänkt dig från början eller om du helt enkelt bara räknat fel och på så sätt hamnar över gränsen för statlig inkomstskatt kan du välja att dra ned på den allmänna pensionen när som helst.

- Glöm inte att välja utbetalningstid på din tjänstepension, vissa sätter igång automatiskt vid 65 annars.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -