Strålande tider för uranaktierna

Börs Under det senaste året har priset på uran stigit med drygt 30 procent. Uranaktierna har följt med upp. Ökad efterfrågan på anrikat uran från Asien ligger bakom.

Uraninvesterare har haft lätt att hålla sig för skratt under de senaste tio åren. På tio år har priset på råvaran backat med cirka 60 procent.

Under det senaste året har trenden vänt och priset på uran har istället stigit med över 30 procent.

Inte oväntat har det fått uranaktierna att följa med upp. Bäst har det gått för kanadensiska IsoEnergy. Hittills i år har aktien gett en avkastning på över 200 procent.

IsoEnergy är ett kanadensiskt gruvföretag som sysslar med förvärv, produktion, utforskning och utveckling av urantillgångar i Kanada.

Bolaget grundades 2016 och har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada.

IsoEnergy är en liten aktör. Nordamerikas och världens största renodlade uranbolag som går att handla över börsen är kanadensiska Cameco

Hittills i år är Camces aktiekurs upp drygt 30 procent. Bolaget värderas till 5,8 miljarder kanadadollar.

Camecos uranbrytning sker i Kanada och USA. Bolaget erbjuder upparbetat uran till försäljning som kärnbränsle för kärnkraftreaktorer. Bolaget grundades 1987 och har sitt huvudkontor i Saskatoon i Kanada.

Cameco har tvingats till många tuffa beslut på grund av de låga uranpriserna. Till exempel valde de att stänga världens största urangruva McArthur River mine i Kanada i slutet av 2017. Produktionen av uran låg här på runt 7500 ton per år.

sent som i mars valde bolaget dessutom att stänga ner gruvan Cigar Lake mine i Kanada. Nu har priset på uran stigit så mycket att en återstart av gruvan kommer att ske i september. Det meddelade bolaget i den senaste kvartalsrapporten.

Cameco bevakas av tolv analytiker. Nio av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 16,8 kanadadollar.  

Ett annat sätt att exponera sig mot uran att köpa in sig i Uranium Participation som investerar i uranoxidkoncentrat eller uranhexafluorid som sedan lagras fysiskt.

Ett köp av Uranium Participation är så nära man kan komma att äga fysiskt uran som privatperson. I sina lager har de 15,9 miljoner pund uran.

Företaget grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada. Hittills i år har aktien gett 14 procent.

Aktien bevakas av tio analytiker. Av dessa sätter samtliga köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 6 kanadadollar att jämföra med dagens kurser på runt 4 kanadadollar.

I den senaste kvartalsrapporten beräknades substansvärdet på aktien ligga på 5,71 kanadadollar. Aktien handlas alltså med runt 20 procents rabatt mot de underliggande tillgångarna.

Ytterligare ett sätt att investera i uran är via uranprospekteringsföretag NexGen Energy. Hittills i år har aktien gett närmare 50 procents avkastning.

NexGen Energy är ett kanadensiskt som utvecklar uranfyndigheter i Kanada framför allt i provinsen Saskatchewan. NexGen Energy är också delägare i Isoenergy.

Nio av nio analytiker sätter köp på aktien och den genomsnittliga riktkursen är på 4,59 kanadadollar. Det indikerar en uppsida på hela 90 procent i aktien i förhållande till den nuvarande aktiekursen.

Det som pressat priset på uran har varit ett överutbud på världsmarknaden särskilt i spåren av kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.

Efter det stängde Japan ner sina kärnkraftverk. Samtidigt har allt mer uran återvunnits från gamla kärnvapen, vilket ökat mängden uran på världsmarknaden.

Nu har efterfrågan börjat komma ikapp igen och ligger högre än vad den låg före olyckan i Fukushima, enligt Uranium Exchange Company (UxC).

Samtidigt har många gruvor stängt.

Uranium Exchange Company spår att kärnkraften i världen byggs ut med motsvarande 1 procent per år från 2020 fram till 2035.

Det som driver efterfrågan är de asiatiska marknaderna. Deras efterfrågan på uran väntas klart överstiga den minskning i efterfrågan som sker i Västeuropa och USA.

Sverige är ett av de länder med störst urantillgångar, enligt uppskattningar rör det sig om 2,5 miljoner ton. Det rör sig dock om låghaltig uran så det skulle inte vara lönsamt att bryta.

Sverige förbrukar mellan 1 500 - 2 000 ton uran per år. Huvuddelen kommer från Kanada, Australien, Namibia och Kazakstan.

Världens största uranproducerande länder är Kazakstan, Kanada och Australien. Dessa tre länder står för två tredjedelar av världens produktion av uran.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Aktie % i år
Isoenergy  210
Laramide Resources 55
NEXGEN ENERGY 48
Denison Mines 40
CAMECO CORP 31
Blue Sky Uranium 29
Uranium Participation 14
Rio Tinto 6
BHP  4
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -