Stora placerare tror på stark börs

Fondkommentar En majoritet av investerarkollektivet tror att vi är inne i en ny stark aktiemarknad, en ”bull market”. Det visar den senaste investerarenkäten.

Det positiva investerarsentimentet fortsätter att stärkas. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 3 till 10 september.

 

I maj månads investerarenkät var det bara en fjärdedel av de tillfrågade som trodde att aktiemarknaden var inne i en ny stark uppgångsfas. 58 procent tror nu att en ny stark aktiemarknad står för dörren.

En annan positiv faktor är att första gången på länge tror de att den globala ekonomin är inne i en tidig uppgångsfas med bättre konjunkturutsikter istället för i slutfasen av konjunkturen inför en recession.

Förväntningar på en W-återhämtning minskade mycket under månaden och nu tror allt fler i investerarkollektivet på ett sannolikt U-återhämningsscenario som är mer utdraget.

Den ökade optimismen ser man inte hos investerarnas kassor. Nettokassan fortsatte trots allt att öka från 4,6 procent till 4,8 procent. Historisk har det varit köpsignal när nettokassan stiger över 4,5 procent, vilket innebär att det finns mer torrt krut.

Ytterligare en faktor som talar för optimismen kring aktier är den fortsatta positiva synen på bolagens vinstutveckling. Här förväntar sig marknaden att bolagsvinsterna kommer att öka med 10 procent det närmaste året.

Exponeringen mot teknik- och hälsovårdsaktier har minskat under månaden, trots det är de fortfarande de hetaste sektorerna. Samtidig ser det ut som investerarna påbörjat en sektorrotation ut från tillväxtsektorerna till mer cykliska industribolag. Industrisektorn har nått den högsta nivån sedan januari 2018, men allmännyttiga bolag, energibolag och banker har fortsatt den största undervikten.

Bankerna är historiskt billiga och har aldrig varit billigare jämfört med teknikbolagen. Den hetaste så kallade ”contrarian traden” är att köpa banker och sälja teknik- och hälsovårdsbolag.

USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Men under månaden steg övervikten något. Investerarna har haft en tydlig övervikt sedan mars 2019.

Eurozonen som har varit allt hetare som investeringsregion de senaste månaderna backade under månaden. Även investerarnas intresse för tillväxtmarknadsaktier fortsatte att sjunka under månaden. Storbritannien är den mest underviktade regionen, trots ett ökat intresse den senaste månaden.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett nytt coronautbrott. På andra plats återfinns oron för en teknikbubbla. Det amerikanska presidentvalet närmar sig och är så klart en riskfaktor hos investerarna som återfinns på tredjeplats. Trots ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina så väljer investerarna att var mindre oroliga för det.

Att vara investerad i amerikanska tillväxt- och teknikaktier är som vanligt ohotad som den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Men nu har den nått den högsta nivån någonsin på 80 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -