Flertalet börser har stigit under månaden. Riskaptiten är fortsatt hög , de bäst presterande börserna är på tillväxtmarknaderna och framförallt på nästa generations tillväxtmarknader.
En bred svensk indexfond har stigit med knappt 5 procent samtidig som en indexfond med brett tillväxtmarknadsmandat stigit hela 14 procent, mätt i svenska kronor.
En bred europaindexfond har avkastat sämre än Stockholmsbörsen med 3,7 procent. En globalfond har avkastat bättre med drygt 4 procent. Den största vikten i en globalfond har USA på drygt 55 procent, och en USA baserad-indexfond har inte hängt med i uppgången och bara stigit 3 procent.
Trots det ökade risktagandet och en tydlig uppgång för tillväxtmarknaderna har inte dollarn fortsatt att försvagas nämnvärt, utan nedgången har planat ut mot både euron och inte minst den svenska kronan. Kronan har stigit drygt en halv procent mot dollarna och knappt en procent mot euron. Men kronan har tappat från toppen som var vid årsskiftet mot båda valutorna.
Energisektorn hör till den bäst presterande sektorn med en uppgång på drygt 12 procent, följt av råvarusektorn men en uppgång på knappt 10 procent. I botten hittar vi defensiva och icke-cykliska sektorerna, dagligvaror och telekombolag. Båda har backat den senaste månaden.
Den absoluta ”sweet spoten” har varit små energibolag som stigit i genomsnitt 23 procent på en månad.
Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnare och förlorare fonder ur Avanzas fondutbud. De femton bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är närmare 44 procentenheter, vilket är en onormalt stor skillnad i avkastning mellan listorna och något av ett rekord.
Grönt är skönt är investeringstemat den senaste månaden. Flödet till hållbara fonder har varit starkt under fjolåret och lagt in en över växel sedan det amerikanska presidentvalet. Det vittnar inte minst världens största kapitalförvaltare Blackrocks årsrapport för börshandlade produkter 2020.
Förra månadens vinnarfonder innehöll en stor del branschfonder med fokus på energi. Den här månaden är det branschfonder inom förnybar energi dominerar listan. Dessutom hittar vi fler fonder med fokus på tillväxtmarknader. Särskilt en av fjolårets sämsta marknader, Turkiet, har repat sig betydligt.
Överst på vinnarlistan hittar vi faktiskt en tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt den tekniken. För andra månaden i rad toppas listan av Thematica - Future Mobility Retail. Fonden har fortsatt att leverera en enorm överavkastning, den senaste månaden hela 40 procent.
Fonden har 42 investeringar kring temat framtidens mobilitet och huvuddelen av bolagen är klassificerade som småbolag med tydligt tillväxtfokus. Kanadensiska bolag väger tyngst på drygt 22 procent, följt av svenska bolag på knappt 20 procent.
Största innehav är svenska First North-listade Soltech Energy som väger dryg 5,6 procent. Soltech Energy har före detta moderatledaren Anna Kindberg Batra som ordförande och en stor verksamhet i Asien där man äger och driver solenergianläggningar på kunders tak. Aktien har stigit hela 60 procent på en månad.
Kanadensiska litiumgruvbolaget Standard Lithium är fondens näst största innehav. Bolagets fyndigheter ligger i Arkansas och Kalifornien. Aktien har haft en bra månad med en uppgång på drygt 37 procent.
Förutom Thematica - Future Mobility Retail hittar vi hela sju fonder till med ett tydligt investeringstemat på förnyelsebar energi och framtida mobilitet som gemensam nämnare.
Viktiga faktorer till det positiva investerarsentimentet kring ny energi är sannolikt ECB:s krispaket som innehåller en stor del öronmärkta pengar till gröna investeringar. Den andra är det amerikanska presidentvalet där Joe Biden lagt fram ett stort investeringsförslag om att göra USA 100 procentberoende av grön el från 2035. Och inte minst blåser det en tydlig hållbarhetstrend inom investerarkollektivet.
BNP Paribas Energy Transition C C fond, som också var 2020 års bästa fond med en avkastning på hela 154 procent, har fortsatt leverera. Månadens avkastning var på knappt 30 procent.
Fondens fokus är att investera i bolag som bidrar till att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi. Fonden fick sin nuvarande inriktning i september 2019 och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter.
Fonden har drygt 60 aktier och drygt 40 procent utgörs av amerikanska bolag följt av kinesiska bolag med 15 procent. En tredjedel av fonden är investerad i industribolag. Näst största sektor är teknikbolag. Huvuddelen av investeringarna utgörs av medelstora tillväxtbolag.
Det kanadensiska bränslecellsbolaget Ballard Power Systems är fondens största innehav. Den senaste månaden har aktien stigit hela 87 procent.
Tredjeplatsen kniper Handelsbanken Hållbar Energi, med en avkastning på närmare 29 procent. Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik.
Totalt är fonden investerad i drygt 70 innehav. Amerikanska bolag utgör största delen av fonden på drygt 36 procent, följt av kinesiska bolag på drygt 17 procent och norska bolag är tredje störst på drygt 9 procent. Även här är huvuddelen av investeringarna i medelstora tillväxtbolag.
Störst innehav i fonden är Xinyi Solar Holdings som levererar glas och reglerare till solceller, vikten är drygt 4 procent. Aktien är noterad på Hongkongbörsen och har en uppgång på 30 procent den senaste månaden.
Tillväxtmarknaderna har varit allt hetare i slutet på året. Det har smittat av sig till Turkiet fonder och Kinafonder som har en stark månad i ryggen.
På vinnarlistan hittar vi två turkietfonder. Turkiet har haft ett ovanligt händelserikt år. Den turkiska liran hör tillsammans med den brasilianska realen de två svagaste valutorna mot den amerikanska dollarn. Båda valutorna har tappat över 20 procent i värde mot dollarn under fjolåret.
Istanbulbörsen placerade sig som en av de sämre börserna 2020, när man räknar värdet i amerikanska dollar. Man hann med att under 2020 indirekt kriga mot Ryssland i den armeniska enklaven Nagorno-Karabach, där man stödjer Azerbajdzjan samtidigt som Ryssland har starka band med Armenien. Här har man nu nått ett eldupphör. Och president Erdogan avskedade under hösten centralbankschefen efter 16 månader in i den fyraåriga mandatperioden.
Två faktorer som tillsammans med en ökad riskaptit gjort att de globala investerarna vågat sig tillbaka till både den turkiska liran och Istanbulbörsen som innehåller en stor del cykliska värdebolag.
Istanbulbörsens viktigaste aktieindex har stigit närmare 13 procent den senaste månaden, samtidigt som den turkiska liran tagit igen förlorad mark mot den amerikanska dollarn och stigit med 6 procent.
Förlorarlistan toppas av fastighetsfonder som har haft en riktigt tung månad. Den defensiva sektorn har haft det tufft hos investerarkollektivet när det varit mer riskfyllda tillgångar i fokus.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud