En smart global fond för värdebolag

Fondanalys Värdeaktier är åter i ropet hos investerarkollektivet efter att flera år levt i skuggan av tillväxtbolagens framfart. Jag tipsar om en smart fond med systematisk modellbaserat investeringsfokus i globala värdebolag.

Att FAANG-bolagen har dominerat aktiemarknaden de senaste fem åren står oomtvistat. Samtidigt har värdebolag med låg värdering haft den tuffaste perioden någonsin, med ovanligt svag avkastning.

Tillväxtbolagens intresse från de globala investerarna har gynnats av starka strukturella trender och inte minst fallande marknadsräntor. Nu ser räntenedgången ut att ha nått sin botten. De senaste månaderna har räntorna börjat stiga i spåren på att inflationen ser ut att vara i antågande.

Just de stigande inflationsförväntningarna har eldat på intresset för värdebolag de senaste månaderna.

Inte helt överraskande hittar vi flera värdebolagsorienterade fonder som årets fondvinnare. Jag har valt att titta närmare fonden på Storebrand Global Value A som hör till fondkategorins vinnare i år.

Storebrand Global Value A är systerfond till Storebrand Global Multifaktor som är en av Placeras utvalda fonder i april. Bakom båda fonderna är Storebrands team för systematisk modellbaserad förvaltning med bas i Oslo. Teamet sköter förvaltningen av ett stort antal indexfonder samt några faktorfonder som investerar efter egenutvecklade investeringsmodeller.  Ansvarig förvaltare är Lars Sørensen sedan 2017.

Lars Sørensen

Storebrand Global Value A har en egenutvecklad investeringsmodell som identifierar och väljer ut bolag baserat på ett förutbestämt antal fundamentala indikatorer och kriterier som utmärker värdebolag.

Att investera i bolag med tydliga värdefaktor är en av de historiskt mest populära investeringsstrategierna. Det är handlar om företag som oftast är lågt värderade med stabila vinster och bra kassaflöde och stark balansräkning, lite tråkiga bolag helt enkelt. Det är motsatsen till tillväxtaktier, där stora framtida vinster bygger på förhoppningar.

Lite förenklat kan man säga att faktortekniker bygger på närmare 30 år gammal ekonomisk forskning.  Oftast håller sambanden över mycket långa tidsperioder, men kanske inte alls fungerar under kortare perioder. Precis som den senaste femårsperioden.

Den amerikanske investeraren Warren Buffetts investeringsstil har blivit synonymt med värdeinvesteringar. Det är en långsiktig investeringsstrategi som letar billiga, lågt värderade bolag kvalitetsbolag.

Storebrand Global Value A är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna och inte på tillväxtmarknaderna.

Den modellbaserad förvaltningen består av en långsiktig modell som ser på bolag med hög avkastning på eget kapital och liten risk att gå i konkurs. Den långsiktiga modellen kompletteras med en kortsiktig modell som bland annat rankar bolag efter rörelsevinsten genom bolagets totala värde så kallat ”enterprise value”.

Den egenutvecklade modellen tar ut de bolag som uppfyller modellens kriterium bäst. Fonden investerar normalt i mellan 60 och 100 medelstora och stora företag över hela världen.

Jämfört med en global indexfond har Storebrand Global Value en liten avvikelse på sektor- och regionnivå. Det innebär att USA är fondens största investeringsmandat på 60 procent, följt av japanska bolag med knappt 9 procent – väl i nivå med världsindex.

Branschfördelningen avviker inte heller och de största sektorerna i fonden är teknik och finans. Men det finns avvikelser och det är storleken på bolagen man investerar i. Nästan halva fonden består av medelstora bolag, vilket är en stor avvikelse jämfört med världsindex som utgörs av 17 procent.

Varje aktie i fonden väger mellan 1 procent och 2,5 procent beroende på bolagets börsvärde. De tio största innehaven väger 23 procent och de fem största närmare 13 procent. Det ger en väl diversifierad portfölj med bra riskspridning.

Fonden har haft en tung period de senaste fem åren och haft en lägre avkastning än breda MSCI World index. Anledningen är som jag tidigare påpekat det stora intresset hos investerarna för stora tillväxtbolag. Men sedan i augusti 2020 har pendeln svängt och fonden har avkastat hela 28 procentenheter bättre än MSCI World index.

I fondkategorin globala värdebolag har fonden haft en högre avkastning än genomsnittet av liknande fonder de senaste tre åren. Och i år hör fonden till klassledarna. Genom att fonden har en stor del medelstora bolag är även risken mätt som standardavvikelse högre än kategorisnittet.

Värt att notera är att fonden följer Storebrandkoncernens standard för hållbara investeringar. Det innebär bland annat att de inte investerar i företag som medverkar till kränkning av mänskliga rättigheter, korruption, klimat- och miljöskada, produktion av kontroversiella vapen samt produktion av tobak.

Förvaltningsavgiften på 0,75 procent per år, är någonstans mellan en indexfond och aktiv förvaltning – ett konkurrenskraftigt pris. Fonden har tre stjärnor av fem möjliga både på tre års sikt hos Morningstar och förvaltar i dag drygt 800 miljoner kronor.

Placera rekommenderar köp på Storebrand Global Value A. Vi ser fonden som ett utmärkt komplement till både en billig globalindexfond och fonder med tydligt tillväxtboalgsfokus.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Value A Köp 4 625,64 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -